<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Protesti protiv monarhije održani u Australiji

"Dok oni oplakuju kraljicu, mi žalimo sve što nam je njezin režim ukrao: našu djecu, našu zemlju, živote naših najmilijih, naša sveta mjesta, našu istoriju"

22. septembar 2022, 9:14

CANBERRA, 22. septembra (FENA) - Protesti pod motom 'Ukinite monarhiju' održani su širom Australije dok se u zemlji obilježava nacionalni Dan žalosti za kraljicom Elizabetom II.  

Mnoge skupove organizovale su domorodačke grupe, koji su u izjavi rekli da se bore protiv rasističkog kolonijalnog imperijalizma, piše ABC.

- Dok oni oplakuju kraljicu, mi žalimo sve što nam je njezin režim ukrao: našu djecu, našu zemlju, živote naših najmilijih, naša sveta mjesta, našu istoriju – poručili su oni.

Organizatori su svoje zahtjeve naveli kao povratak zemlje "zakonitim suverenim vlasnicima", kraj smrti domorodaca u pritvoru te istina, odgovornost i pravda.

Ceremonija sjećanja održana je za kraljicu u zgradi parlamenta u Canberri, gdje su premijer Anthony Albanese i čelnik opozicije Peter Dutton odali počast kraljici Elizabeti II.

Generalni guverner, koji je inače predstavnik britanskog monarha u Australiji, David Hurley priznao je da je kraljičina smrt izazvala niz reakcija i rekao da nacija mora završiti svoj put pomirenja.