<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Oni postaju nova omiljena lokacija za investitore

19. maj 2024, 8:30

To je najmnogoljudnija zemlja na svijetu, u kojoj potražnja raste, a postala je i omiljena lokacija za investitore koji nisu zadovoljni Kinom.

Šeik Bandar bin Mohamed bin Saud Al-Tani, šef katarske centralne banke, rezimirao je: "Moramo da vidimo političku stabilnost u regionima, u različitim regionima, da bismo vidjeli veći rast u ekonomijama."

U nekim regionima stvari idu dobro. Indija će prestići Japan i postati četvrta ekonomija svijeta do 2025. godine, ranije nego što se predviđalo. Japan je drugu godinu zaredom pao na rang listi, prošle godine je pao sa trećeg na četvrto mjesto iza Njemačke. Zemlja izlazećeg sunca suočava se sa nizom problema, među kojima se ističe nedostatak ljudi jer je njihov prirodni priraštaj već duže vrijeme u opadanju, a nisu otvorili vrata migracijama, što rezultira niskom domaćom tražnjom i potrošnjom. Indija je preskočila bivšeg kolonijalnog vladara, Ujedinjeno Kraljevstvo, koja je prije dvije godine pala na šesto mjesto. BDP Indije raste godišnje za oko 7%, najmnogoljudnija je zemlja na svijetu u kojoj potražnja raste, a postala je i omiljena lokacija investitora koji nisu zadovoljni Kinom. "Mlada populacija Indije će zadržati visoku potrošnju u naredne tri decenije, podržavajući brz ekonomski rast", ​​rekla je ministarka finansija Nirmala Sitaraman.

Potrošnja pokreće skoro 60% indijskog BDP-a, a povećanje bi značilo da će sada peta po veličini svjetska ekonomija nastaviti da bilježi visoke stope rasta decenijama, navodi Blumberg, dodajući doprinos Indije globalnom rastu: Međunarodni monetarni fond procjenjuje da će porasti na 18% do 2028. godine sa 16% u 2023. godini. "Najbrže rastuća privreda ostaće najbrže rastuća ekonomija u narednih nekoliko godina", rekao je ministar finansija. Iako vijest dolazi dok su u toku izbori u najvećoj svjetskoj demokratiji, ona neće imati nikakvog uticaja na ishod jer ne dopire do većine biračkog tijela, koje će već sada više nego vjerovatno glasati za zadržavanje aktuelnog premijera Narendre Modija i njegovog Hindu nacionalistička partija BJP na vlasti.

Dobri odnosi sa Iranom

Indija je u ponedjeljak potpisala desetogodišnji ugovor sa Iranom o razvoju i upravljanju lukom Čabahar na jugoistočnoj obali Omanskog zaliva. Nju Delhi razvija ovu luku za transport robe u Iran, Avganistan i zemlje Centralne Azije, zaobilazeći luke Karači i Gvadar u rivalskom Pakistanu, piše Rojters. Tako Indija postaje model za zemlje globalnog juga, ne prestaje da kupuje rusku naftu, istovremeno sklapajući sporazume sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), što je dio planiranog koridora koji bi povezivao Indo- Pacifik i EU preko Bliskog istoka, Ekonomski koridor Indija-Bliski istok-Evropa (IMEC) koji su u septembru prošle godine, tokom samita G20 u Indiji, dogovorile Indija, SAD, UAE, Saudijska Arabija, Francuska, Njemačka, Italija i EU kao pokušaj da se odgovori na kineski pojas i put. Kamen spoticanja u razvoju IMEC-a je rat u pojasu Gaze, kao i ruska agresija na Ukrajinu i aktuelni nemiri u Gruziji, koji otežavaju implementaciju Interkaspijskog koridora, koji treba da poveže Centralnu Aziju i Evropu.

Indija ne namjerava da prekine svoju politiku sveobuhvatnosti, jača veze sa Iranom, čuva one sa Rusijom i jača saradnju sa alijansom demokratija. "Povećanje trgovine između Indije i Rusije ne treba posmatrati kao privremeni fenomen jer se otvara sve više novih ekonomskih prilika", rekao je u petak indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar. "Dugo smo gledali na Rusiju iz političke ili bezbjednosne perspektive. Kako se zemlja okreće ka istoku, otvaraju se nove ekonomske mogućnosti. Porast naše trgovine i nove oblasti saradnje zbog toga imaju potencijal da postanu trajni", rekao je Džaišankar. Trgovina Indije i Rusije iznosila je 65,7 milijardi dolara u finansijskoj godini koja se završava martom 2024., što je skok od 33 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Oružje je i dalje veliki dio trgovine

Nju Delhi nastoji da postigne napredak u pregovorima o investicionom sporazumu sa Rusijom i da zaključi sporazum o slobodnoj trgovini sa ruskom Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), ruskim kolegom EU na području nekih bivših članica Sovjetskog Saveza: članice su Bjelorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan, posmatrači su Kuba, Moldavija i Uzbekistan. Rusija je veliki izvoznik oružja u Indiju, koja pokušava da smanji zavisnost od sopstvene proizvodnje, a najavljuje i zajedničku proizvodnju.

U Dohi je sredinom nedjelje održan Ekonomski forum, gdje je Dženi Džonson, glavni izvršni direktor Franklin Templeton Investments, dala nedvosmislenu izjavu: "Bez brzog rješenja ruske invazije na Ukrajinu, cijene nafte će vjerovatno ostati visoke." Indija je maksimalno iskoristila priliku da kupi rusku naftu po cijenama nižim od tržišnih - u petak je barel referentnog Brenta prodat po cijeni od 84 dolara. Sekundarne sankcije SAD takođe utiču na taj sektor, kao i na probleme sa trgovinom rupijama. Indijska valuta nije u potpunosti konvertibilna, a nema dovoljno indijskih proizvoda koje Moskva treba da plati u rupijama, koji su joj postali teret. Kada je u pitanju kineski renminbi, Rusija kupuje mnogo robe iz Srednjeg kraljevstva, tako da kinesko-ruska trgovina koristi Pekingu.

Jačanje indijsko-ruskih odnosa treba posmatrati i u svjetlu harmonije koju su razvili Moskva i Peking. Indija i Kina imaju niz otvorenih pitanja, od granice sa Himalajem koja je izazvala nedavne smrti do dubokog saveza Kine sa indijskim neprijateljem Pakistanom. Peking nije zadovoljan ekonomskim jačanjem Indije, koja pledira da bude lider globalnog juga, što je pozicija koju kineski predsjednik Si Đinping smatra prirodnom za Kinu. Ratovi se vode na zapadu i jugozapadu Evroazije, ali se borba za globalnu prevlast vodi na istoku globalnog ostrva.