<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obožavaju motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, lider im je vozač formule: Ovo su stvarni pobjednici čeških izbora, svi se pitaju KAKO...

Politički amater i lider zajedničkog evropskog kandidata pokreta "Přísaha i Motoristé " Filip Turek jedno je od najvećih iznenađenja utrke za Evropski parlament iz Češke. On je dobio drugi najveći broj preferencijalnih glasova birača, odnosno 152.196 glasova

10. juni 2024, 2:33

Přísaha a Motoristé ( Zakletva i Motoristi ) je izborna koalicija koja je formirana na izborima za Evropski parlament 2024. godine. Sastoji se od pokreta Přísaha ( Zakletva) a Motoristé sobě ( Motoristi sebi).

Pokret "Zakletva" Roberta Šlahte i "Motorista sebi" Petra Macinke, čijeg zajedničkog kandidata je predvodio Filip Turek, uspio je doći do 10,26 posto birača, što je više od 300 hiljada glasova, te će tako dobiti dva mandata od ukupno 21 dodijeljenog za Češku.

U ukupnom rezultatu, koalicija je završila na trećem mjestu iza pobjedničkog pokreta ANO i koalicije Spolu (ODS, TOP 09 i KDU-ČSL). Ujedno, ovo je i prvi veliki izborni uspjeh ovih pokreta, koji u prošlosti, na primjer, nisu baš najbolje prošli na regionalnim ili parlamentarnim izborima.

Filip Turek je poznat po svojim direktnim, a ponekad čak i kontroverznim stavovima. Njegova glavna tema na izborima bila je spašavanje automobilskih motora s unutrašnjim sagorijevanjem, čiji je kraj najavljen za 2035. godinu. Turek je strastveni kolekcionar automobila i u prošlosti se utrkivao u formuli. U Evropskom parlamentu želi da se založi za reviziju zabrane o kojoj bi se trebalo raspravljati 2026. godine.

Pored toga oni su protiv usvajanja eura i protiv Zelenog dogovora ( Green Deal) . Nadalje, koalicija zahtijeva strogu zaštitu evropskih granica.

Neposredno prije izbora, Turek se morao suočiti sa širokim kritikama zbog nekih ranijih objava na svojim društvenim mrežama. Na primjer, bila je fotografija Tureka koji se vozi u autu sa podignutom desnom rukom, što je podsjećalo na gest nacističkog pozdrava, što je inače krivično djelo. Policija se bavi fotografijom. Češki mediji podsjetili su i na fotografije Tureka u kacigi sa simbolom grčke neonacističke političke partije Zlatna zora, odnosno statuse na društvenim mrežama iz kojih se iščitava izvjesno divljenje prema Adolfu Hitleru. Turek je i kolekcionar antikviteta, uključujući i one sa nacističkim simbolima.

To nije promijenilo mišljenje birača, oni su Turku dali 152.196 preferencijalnih glasova, što ga svrstava na drugo mjesto odmah iza lidera evropskog kandidata pokreta ANO Kláre Dostálove sa 171.143 glasova.