<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nova smrt potresla Mundijal

Katrani imaju potpuno drugačiji pristup ovoj tragediji.

08. decembar 2022, 8:46

Nova smrt potresla je Dohu. Nastradao je još jedan od brojnih migranata koji su angažovani u Kataru i naravno ponovo se pokrenula priča o nehumanim uslovima u kojima rade, kao i o broju ljudi koji su poginuli na izgradnji ili održavanju objekata od kako je 2010. godine Katar dobio organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Britanski „Guardian“ je objavio informaciju da je u spomenutom periodu nastradalo oko 6.500 ljudi, ali FIFA ne da nije potvrdila te informacije, jer je istakla da je po njenim, zvaničnim informacijam poginulo tek troje ljudi.

Katarski zvaničnici danas su potvrdili informaciju, koju je juče objavio „The Athletic“, da je u hotelu „Sealine resort“, inače bazi reprezentacije Saudijske Arabije, tokom šampionata pogunuo radnik iz Filipina „nakon što se okliznuo na rampi dok je prolazio pored vozila, pao i udario glavom u beton“.

Agenciji „Reuters“ potvrđeno je da će istraga biti sprovedena.

„Ukoliko se utvrdi da nisu poštovani protikoli vezani za bezbjednost, kompanija će snositi pravne posljedice, ali će platiti i finansijske penale“, rečeno je Reutersu.

Katrani imaju potpuno drugačiji pristup ovoj tragediji. Iako smatraju da je tragedija izgubiti i jedan život, isto tako smatraju i „da je smrt prirodan dio života, te da može da se desi na poslu, kao i u snu“.

Naser al Kater, izvršni direktor Svjetskog prvenstva u Dohi, uputio je saučešće porodici nastradalog radnika, a onda se iznenadio interesovanjem novinara za ovaj slučaj.

„Mi se nalazimo usred Svjetskog prvenstva. Imamo veoma uspešan Mundijal. I ovo je tema o kojoj želite da razgovaramo? Sada?“, iznenađen je bio Al Kater pitanjem novinara iz „The Athletic“.

Naravno, sada su ponovo otvorene brojne teme zbog kojih je kritikovana FIFA koja je organizaciju Mundijala dodijelila Kataru. Ponovo su aktualna i prava žena, gej populacije, migranata, ponovo se govori o brojnim zabranama i pozivima na poštovanje lokalne kulture i običaja života.