<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemačka šalje tenkove Leopard Kijevu

Portparol vlade je odbio da komentariše

24. januar 2023, 8:01

BERLIN, 24. januara (FENA) - Njemački kancelar Olaf Scholz odlučio je da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i dozvoli drugim zemljama kao što je Poljska da to učine, dok bi SAD mogle isporučivati tenkove Abrams, objavio je u utorak magazin Spiegel.

Portparol vlade je odbio da komentariše. Ministarstvo odbrane nije odmah bilo dostupno za komentar.

Odluka se odnosi na najmanje jednu četu tenkova Leopard 2 A6 koji će biti nabavljeni iz zaliha Bundeswehra, prenosi Spiegel, javlja Reuters.

Drugi saveznici, na primjer u Skandinaviji, namjeravaju zajedno s Njemačkom isporučiti svoje tenkove Leopard Kijevu, piše časopis.

O kakvom je tenku riječ i zašto ga Ukrajinci traže?

Riječ je o borbenom vozilu koji je u upotrebi od 1979. godine. U vožnji ima domet od 500 kilometara, a maksimalna brzina mu je 68 kilometara na sat. Ima top od 120 milimetara i dva laka mitraljeza.

Osim što ga koristi njemačka vojska, koristi se i u mnogim drugim državama. Koristio se na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Afganistanu i Siriji.

Zašto ga Ukrajinci traže

Ukrajinci tvrde da su im tenkovi hitno potrebni za nastavak odbrane od ruske agresije. Većinu tenkova, koje trenutno imaju, su iz sovjetskog ili postsovjetskog vremena.

U Ukrajini strahuju da će Rusija sljedećih mjeseci pokrenuti novu ofanzivu te vjeruju da će se rat brže završiti ako budu pobjednici u narednoj oslobodilačkoj kontraofanzivi. Problem je to što se sada suočavaju s ruskim modernijim i boljim tenkovima T-90.

Veliki broj Leoparda, dostupni i u Poljskoj koja ih želi isporučiti Ukrajincima, čini ih poželjnima u Ukrajini koja je procijenila da joj je potrebno 300 ovakvih tenkova. Međutim, Zapadni analitičari smatraju da bi njih 100 moglo biti dovoljno da se promijeni odnos snaga u ratu.