<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NASA traži 4 dobrovoljca, imaće priliku da godinu dana iskuse život na Marsu

24. februar 2024, 5:40

Čovečanstvo se ubrzano priprema za istraživanje Crvene planete, pa je tako Američka svemirska agencija (NASA) otvorila interesantan konkurs za četriri potencijalna učesnika u naučnom istraživanju. Naime, prijavljeni će morati da ispune određene uslove, a biće podvrgnuti simulaciji života i rada u surovim prirodnim uslovima na površini Marsa, u trajanju od jedne godine.

Konkurs je otvoren do 2. aprila i na njega mogu da se prijave nepušači starosti od 30 do 55 godina, sa dobrim poznavanjem engleskog jezika i najnižim obrazovanjem magistra prirodnih nauka.

Projekat će biti realizovan u proleće 2025. godine

Ovaj naučni poduhvat, drugi po redu od ukupno tri planirana, biće realizovan u NASA Džonson Spejs Centru u Hjustonu u proleće 2025. godine.

Projekat će biti lociran na prostoru od oko 150 kvadratnih metara u kome ce biti simulirani klimatski uslovi na Crvenoj planeti, prenosi 021.rs.

Prosečna temperatura tamo iznosi minus 62 stepena celzijusa, u atmosferi ima vrlo malo kiseonika i ne postoji ozonski omotač, pa je površina ove planete konstantno bombardovana svemirskom radijacijom.

Foto: Pixabay/WikiImages

To je prašnjav pustinjski svet, na kome povremeno duvaju vetrovi, ima oblaka i sve je prekriveno crvenom prašinom.

Test sposobnosti za buduće astronaute

Ovaj veštački habitat poslužice za testiranje sposobnosti ljudi da opstanu u surovim prirodnim uslovima, ali i kao teren za ispitivanje mogućih problema nastalih zbog drugačije ishrane, ograničenih sredstava sa kojima se raspolaže kao i situacija u kojima bi moglo da dođe i do tehničkih problema, kvara ili uništenja opreme.

To su sve izazovi sa kojima se mogu suočiti budući astonauti tokom boravka na Marsu.

Prva NASA misija, tokom koje takođe četvoro naučnika treba da provede godinu dana u simuliranim uslovima života na površini Crvene planete, još uvek traje i okončaće se za nekoliko meseci.

Ovaj naučni projekat, prvi u nizu ove vrste, počeo je krajem juna 2023. godine.