<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NASA-in naučnik: Ovo će biti najhladnije ljeto do kraja vašeg života

Južnu Evropu, sjevernu Afriku, dijelove Azije i SAD zahvatili su toplinski valovi, a Grčka se bori s požarima.

18. juli 2023, 5:15

Foto: University of Maine

Zdravstvene vlasti u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji označile su uzbunu zbog nesmiljene vrućine i pozvale ljude da se sklone u hlad od sunca koje prži te da unose dovoljno tekućine u organizam, javljaju agencije i ističu da je Europa kontinent koji se najbrže zagrijava. Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da će toplinski val stići i u sjevernu Afriku i da će biti gori od onoga koji je trenutno nad Mediteranom. Dijelovi južne Europe suočavaju se s toplinskim valom koji donosi najviše temperature ove godine. 

Europska svemirska agencija za Siciliju i Sardiniju za danas je prognozirala 48 Celzijevih stupnjeva, no drugi prognostičari očekuju da će najviša temperatura tamo biti oko 46 °C. Talijane su službe upozorile da se pripreme za "najintenzivniji toplinski val ljeta i jedan od najintenzivnijih svih vremena".

Francuska danas očekuje temperature iznad 40 Celzijevih stupnjeva u nekim dijelovima zemlje, upozorila je francuska meteorološka agencija. Korzika i dijelovi južne i jugoistočne Francuske bit će pogođeni najvišim temperaturama, navodi Meteo France, a noćne temperature "ostat će visoke".

Španjolska se bori s trećim toplinskim valom ovog ljeta. U Madridu će temperature doseći gotovo 40 stupnjeva, nakon čega će pasti prema 30 °C pa za vikend ponovno početi rasti.

Temperature u Grčkoj su se posljednjih dana popele iznad 40 Celzijevih stupnjeva. Vlasti su prošlog petka i ponovno tijekom vikenda bile prisiljene zatvoriti atensku Akropolu.

Znanstvenik NASA-e: Ovo će biti najhladnije ljeto do kraja vaših života

Znanstvenik NASA-e izjavio je da će ovo ljeto biti najhladnije do kraja naših života. "Većina ljudi još uvijek ne zna u kakvoj su opasnosti", objavio je Peter Kalmus na Twitteru.

"Ovo će biti najhladnije ljeto do kraja vaših života i to ne bi trebalo biti samo mem - trebalo bi biti zapravo zastrašujuće", kaže.

Kalmus je pozvao na prestanak upotrebe fosilnih goriva što je prije moguće, prije nego što je u sljedećem tvitu pojasnio da će "uvijek postojati regionalne i međugodišnje varijacije, ali u prosjeku trendovi topline znače da će ovo biti najhladnije ljeto u svijetu još jako dugo vrijeme".

Također je rekao da je moguće da se planet počne hladiti do kraja stoljeća ako svijet i društvo "uđu u klimatski izvanredan režim".