<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Musk objavio kako je prvi čovjek s moždanim implantatom i šta može učiniti

Muskova kompanija Neuralink u januaru je ugradila implantat u mozak svog prvog ljudskog pacijenta

20. februar 2024, 11:21

Prvi čovjek kojem je ugrađen moždani implantat kompanije za medicinsku tehnologiju Elona Muska, Neuralink u potpunosti se oporavio i može upravljati računalnim mišem uz pomoć misli, izjavio je u ponedjeljak Musk.

"Zasad je napredak dobar i čini se da se pacijent u potpunosti oporavio, uz neurološke učinke kojih smo svjesni. Pacijent može pomicati miša po ekranu samo uz pomoć svojih misli", objavio je Musk na platformi društvenih medija X.

Kazao je kako u Neuralinku sada nastoje postići da pacijent mišem napravi što više klikova.

Iz ove kompanije nisu odmah odgovorili na Reutersov upit za dodatnim pojedinostima.

U januaru je Neuralink ugradio implantat u mozak svog prvog ljudskog pacijenta, nakon što su u septembru dobili odobrenje.

Implantat kompanije Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom ili ostalom tehnologijom.

U maju je Neuralinku odobrena upotreba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima, nakon što je prethodno testiran na majmunima.

Implantat čine 1024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle.

Neuralink je za kliničko ispitivanje tražio pacijente s tetraplegijom - paralizom u nogama i rukama.

Kada se ljudi počnu kretati, određeno područje mozga postaje aktivno.

Elektrode hvataju te signale, što bi trebalo biti dovoljno da se, primjerice, zamisli pokret za upravljanje kursorom na računalu.

Čak i u slučaju uspješnih operacija mogu proći mjeseci dok pacijent nauči upravljati računalom svojim mislima. Planirano je da kliničko ispitivanje Neuralinka traje šest godina.

Istraživanje ovakvih veza mozga i računala traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implantati.

Musk ima velike planove kada je Neuralink posrijedi. Kazao je kako želi omogućiti da se uz pomoć brzih kirurških ugradnja implantata počnu liječiti stanja poput pretilosti, autizma, depresije i shizofrenije.