<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Moguće žarište sukoba Rusije i NATO: Počela vježba oko Suvalki koridora

21. april 2024, 6:00

Poljska, Litvanija i drugi NATO saveznici počele su danas vojnu vježbu oko Suvalki koridora u Litvaniji koji se smatra ključnom tačkom za simulaciju mogućeg direktnog sukoba Rusije i Sjevernoatlantske alijanse.

Suvalki koridor je pojas širine oko 65 kilometara na poljsko-litvanskoj granici između Bjelorusije i ruske eksklave Kalinjingrada i smatra se potencijalnom žarišnom tačkom vojnog sukoba između Rusije i NATO, piše "Kijev Independent", a prenosi "Tanjug".

Ovu vježbu su 2022. godine zajednički planirale poljske i litvanske oružane snage, a u njoj će učestvovati najmanje 1.500 vojnika sa velikom količinom vojne opreme, saopštila je litvanska javna televizija LRT.

Specifičnosti vježbi ostaju u velikoj mjeri povjerljive, ali LRT je prenijela, pozivajući se na izvore u litvanskoj vojsci, da je glavni cilj ovih manevara testiranje zajedničke odbrane u oblasti Suvalki koridora.

Ova vežba se izvodi paralelno sa sličnim vojnim manevrima koji su 19. aprila počeli u Litvaniji pod vođstvom SAD.

Tenzije u oblasti Suvalki koridora su porasle od kako je izbio rusko-ukrajinski sukob u punom obimu.

Od tada, snage NATO sprovode redovne vojne vježbe i unapređuju svoje kolektivne odbrambene sposobnosti.