<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko je Ron DeSantis? Trumpov najveći rival na predsjedničkim izborima, politička rok zvijezda i ekstremni desničar

Da bi došao do Bijele kuće, prvo će morati proći pored svog nekadašnjeg političkog mentora, Donalda Trumpa

25. maj 2023, 8:35

Ron DeSantis, republikanski guverner Floride, izgradio je svoj imidž borbenom vrstom kulturnog konzervativizma. Sada je ušao u utrku za Bijelu kuću 2024. godine, prenosi BBC.

Bivšeg mornaričkog oficira, školovanog na najprestižnijim univerzitetima, mnogi su na desnici hvalili kao političku rock zvijezdu, a ljevica ga je odbacila kao ekstremnog desničara.

Ali da bi došao do Bijele kuće, prvo će morati proći pored svog nekadašnjeg političkog mentora, Donalda Trumpa, i mnoštva drugih republikanskih kandidata.

Sa 44 godine, DeSantis je još uvijek relativno novajlija u američkoj politici, nakon što je prvi put izabran u Zastupnički dom 2012. godine. Samo šest godina kasnije, 2018. - nakon kratkotrajnih pokušaja da postane senator - izabran je za guvernera.

Rođen u Jacksonvilleu na Floridi 1978., DeSantis je studirao istoriju na Univerzitetu Yale - gdje je bio kapetan bejzbol tima - a ubrzo zatim na Pravnom fakultetu Harvard.

Tokom svoje druge godine na Harvardu, imenovan je za oficira u američkoj mornarici i dodijeljen je njenom pravnom ogranku, Advokatskom zboru (JAG). Njegova služba kao oficira JAG-a uključivala je rad sa zatvorenicima u zaljevu Guantanamo, kao i zadatak pravnog savjetnika za elitne američke mornaričke snage, tzv. foke, raspoređene u Iraku.

DeSantis časno je otpušten iz vojske 2010. godine, iako nastavlja služiti u rezervi američke mornarice. Otprilike u to vrijeme upoznao je i svoju suprugu Casey, reporterku lokalnih TV vijesti koja je pomogla u prikupljanju sredstava nakon uragana Ian 2022. godine.

Nakon završetka aktivne službe, DeSantis je postao državni tužilac. Zatim je 2012. ušao u utrku za mjesto u šestom kongresnom okrugu Floride, jednom od najkonzervativnijih u državi.

Tokom ovog početnog prodora u politiku Floride, DeSantis je uglavnom vodio kampanju na platformi "male vlade" i smanjenih poreza - kao i naglašenom protivljenju Obaminoj administraciji.

Osudio je, kako je rekao, sklonost vlade da interveniše u "gotovo svakom pitanju, od struka djece do temperature Zemlje".

"Moja je misija uglavnom bila zaustaviti Baracka Obamu", prisjetio se u prošlogodišnjem govoru na konzervativnoj konferenciji u Teksasu. "Bile su to dobre borbe. Važne borbe."

Godine 2018., nakon pet godina na Capitol Hillu - gdje je pomogao u osnivanju "Freedom Caucus" ekstremno desničarskih konzervativaca - DeSantis je objavio svoju namjeru da se kandiduje za guvernera, uz punu podršku tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Uticaj Trumpa na DeSantisovu kampanju bio je posve jasan.

U jednoj nezaboravnoj predizbornoj reklami DeSantis je viđen kako govori jednom od svoje djece da "izgradi zid" dok se igra s kockama, uči drugo čitati natpis "Učinimo Ameriku ponovno velikom" i čita svom sinu Masonu: "Onda je g. Trump rekao 'otpušten si!' - Volim taj dio - kaže.

DeSantis je položio zakletvu kao guverner u januaru 2019.

DeSantis kao guverner

Na početku svog guvernerskog mandata, DeSantis je stekao nacionalno priznanje za svoje upravljanje tokom pandemije Covid-19 na Floridi. Iako je početkom pandemije naredio karantin u cijeloj državi, ubrzo je počeo ukidati državna ograničenja. Do jula 2020. - dok je broj slučajeva vrtoglavo rastao u cijeloj zemlji - naredio je da se škole ponovno otvore.

Od tada je takođe proširio prava na oružje i smrtnu kaznu, oštro suzbio ilegalnu imigraciju i potpisao zakon o zabrani većine pobačaja nakon šest sedmica, zaklinjući se da će "braniti dostojanstvo ljudskog života i transformisati Floridu u pro-porodičnu državu" .

Takođe je bio u dugotrajnom sporu - i pravnoj bitki - s Disneyem, koji je kritikovao prijedlog zakona "Ne reci gay". Florida je naknadno izglasala restrukturisanje posebnog okruga koji je stvoren prije više od 50 godina kako bi se nadzirao razvoj zemljišta oko Disney Worlda, koji uključuje četiri tematska parka, desetine hotela i mjesta za zabavu.

Ovi potezi su DeSantisu dali ovlasti da imenuje članove u upravni odbor okruga, oduzimajući tu nadležnost zemljoposjednicima u okrugu od 25.000 hektara, od kojih je Disney najveći.

Sve te politike podigle su njegov status među biračima kao potencijalnog republikanskog kandidata za predsjednika.

Kako raste njegova popularnost u javnosti, DeSantis je sve više na meti kritika njegovog bivšeg političkog mentora Trumpa, koji je u više navrata pripisivao sebi zasluge za guvernerovu izbornu pobjedu 2018. godine.

Trump se takođe sve više služi uvredama i nadimcima, dok u isto vrijeme napada DeSantisa zbog nekih njegovih politika, često ga optužujući da namjerava "uništiti" socijalno osiguranje i državni zdravstveni sistem Medicare za starije Amerikance.

Nedavne ankete pokazale su da DeSantis još uvijek zaostaje za bivšim predsjednikom što se tiče njegove popularnosti među američkim republikancima. Razna istraživanja provedena sredinom maja 2023. pokazuju mu zaostatak između 28 i 45 postotnih bodova.

Do sada je DeSantis izbjegavao izazove i pokušavao se pozicionirati kao republikanac s najboljim izgledima da uspješno vrati ovu stranku u Bijelu kuću.

"Ako se kandidujem, kandidovaću se protiv Bidena", rekao je Piersu Morganu u martu.