<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Klimatski aktivisti blokirali brojne ulice u Berlinu

Klimatski aktivisti zalijepili su se za puteve i blokirali važne raskrsnice tokom jutarnje špice, uzrokujući duge saobraćajne gužve širom Berlina

18. septembar 2023, 1:58

BERLIN (AA) - Ekološki pokret "Posljednja generacija" blokirao je u ponedjeljak ujutro glavne ulice u njemačkoj prijestolnici Berlinu, zahtijevajući hitnu akciju za postepeno ukidanje fosilnih goriva, javlja Anadolu.

Klimatski aktivisti zalijepili su se za puteve i blokirali važne raskrsnice tokom jutarnje špice, uzrokujući duge saobraćajne gužve širom grada.

Berlinska policija saopštila je da je do sada intervenisala u 21 slučaju i da je očistila većinu ulica bez većih incidenata. Na sedam lokacija policajci su brzo reagovali, tako da aktivisti nisu uspjeli da se zalijepe za cestu, dodaje se u saopštenju.

Policija je nakratko privela desetine klimatskih aktivista.

Prošle sedmice, ekološka grupa je objavila otvoreno pismo njemačkom kancelaru Olafu Scholzu i zahtijevala hitne mjere za rješavanje klimatske krize.

Pokret "Posljednja generacija" žestoko kritikuje Saveznu vladu zbog nastavka ulaganja u infrastrukturu fosilnih goriva i ugrožavanja budućnosti čovječanstva. Traže potpuno napuštanje fosilnih goriva do 2030. godine.