Kineski avioni i brodovi simuliraju napad. Važan čovjek Tajvana nađen mrtav u hotelu

Kina danima provodi velike vojne vježbe oko Tajvana.

06. august 2022, 9:34

U četvrtak je Kina, kako je objavio Tajvan, ispalila 11 raketa u more oko Tajvana. Jučer je Tajvan objavio da su kineski avioni i brodovi ponovno prešli crtu razgraničenja u Kineskom tjesnacu, a naknadno su objavili da je Kina izvela rekordnih 68 naleta borbenih aviona i plovila s 13 ratnih brodova oko Tajvana.

Blinken: Kina se udaljava od prake mirnog rješavanja problema

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da se radnje Kine oko Tajvana udaljavaju od prakse mirnog rješavanja problema.

Rekao je da će SAD raditi na tome da komunikacijski kanali ostanu otvoreni kako bi se spriječila pogrešna komunikacija, prenosi Reuters.

Čovjek koji je vodio tajvansku proizvodnju projektila pronađen mrtav u hotelu

Zamjenik voditelja odjela za istraživanje i razvoj tajvanskog ministarstva obrane, koji je vodio proizvodnju projektila, pronađen je mrtav u hotelu u Pingtungu, na jugu Tajvana, prema službenoj Središnjoj novinskoj agenciji.

Ou Yang Li-hsing, zamjenik voditelja vojnog Nacionalnog instituta za znanost i tehnologiju Chung-Shan, imao je 57 godina. Uzrok njegove smrti nije poznat, izvijestio je CNA.

Ou Yang, koji je bio zadužen za razne projekte proizvodnje projektila, bio je na poslovnom putu u Pingtungu.

Nove informacije o simulaciji napada na Tajvan

Od tajvanskog ministarstva obrane stiglo je nekoliko novih informacija o onome što se opisuje kao simulirani napad.

Tajvanska vojska koristila je patrolne avione, patrolne mornaričke brodove i rakete na kopnu u odgovoru na jutrošnju kinesku simulaciju.

"Više kineskih letjelica otkriveno je oko Tajvanskog tjesnaca, neke su prešle srednju liniju. Mogući simulirani napad na Tajvan. Tajvanske snage su upotrijebile emitiranje upozorenja, patrolne avione, patrolne pomorske brodove i kopnene raketne sustave kao odgovor na ovu situaciju", navodi tajvansko ministarstvo.

Index