<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kineski ambasador pri UN Geng Šuang kritikovao je izvještaj Kristijana Šmita

15. maj 2024, 5:37

Kineski ambasador pri UN Geng Šuang kritikovao je izvještaj Kristijana Šmita o stanju u BiH pred Savjetom bezbjednosti, navodeći da pojedini detalji “ne odgovaraju činjenicama".

Kineski ambasador je ocijenio kako i rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja bi se trebala naći pred Generalnom skupštinom UN, “ne doprinosi pomirenju i harmoniji” u BiH i regiji.

Šunag je istakao da Šmitovi navodi u izvještaju kako je spoljna politika BiH danas bolje usklađena nego ranije – ne odgovara činjenici navodeći kao argument da u vezi sa rezolucijom o Srebrenici nije bilo kolektivne odluke Predsjedništva BiH, prenosi N1.

Takođe, kineski ambasador je zaključio kako “narodi u BiH trebaju nezavisno odlučivati o spoljnoj politici” i da “sistem visokog predstavnika i bonska ovlaštenja ne mogu biti trajna kategorija”.

Šunag je tokom debate u Savjetu bezbjednosti rekao da rezolucija o genocidu u Srebrenici nije u skladu sa duhom pomirenja i harmonije među narodima u BiH i državama u regiji.

-Rezolucija nije dosljedna sa željom da se zadrži mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i nije u skladu sa prvobitnom svrhom pokazivanja jedinstva. Nadam se da će strane osnažiti komunikaciju kako bi pronašle odgovarajuće rješenje – istakao je kineski ambasador.

Na kraju svoga obraćanja poručio je kako Kina podržava teritorijalni integritet i suverentitet BiH i da će nastaviti svoje opredjeljenje za izgradnju prijateljskih odnosa sa narodima u BiH.