<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

GRANICA

Tvrdnje o koloni od 30 kilometara na rusko-finskoj granici nisu tačne

Vijest je ocijenjena od strane fact check platforme Raskrinkavanje.ba ocijenjena kao dezinformacija

30. septembar 2022, 9:11

Brojni mediji, i portal BUKA među njima, objavili su vijest o koloni od 30 kilometara na rusko-finskoj granici, koja se stvorila nakon Putinove najave o mobilizacij.

U prvobitno objavljenoj vijesti na našem portalu navedeno je da se radi o kilometarskoj koloni koja je nastala nakon Putinove objave mobilizacije iako u samom naslovu nije navedeno da s eradi o koloni dugačkoj 30 kilometara. VIjest je prenesena uz objavu na Twitter na engleskom jeziku u kojima su te tvrdnje navedene a članak je opremljen fotografijom sa te Twitter objave. 

Tvrdnje o toj koloni dugoj 30 kilometara na rusko-finskoj granici nisu tačne, naveo je portal koji se bavi fact check analizama Raskrinkavanje.ba.

Naime,  Twitter objava korisnika Sotiri Dimpinoudis, koja je priložena i u članku na portalu BUKA je zapravo bila izvor ove tvrdnje, ali je naknadno izbrisana. 

Objava je sadržala i videosnimak, a isti video objavljen je naknadno i na drugim profilima na Facebooku i Twitteru. Fotografije objavljene u mnogim navedenim člancima zapravo su screenshoti upravo iz tog videosnimka.

U članku portala Euronews navedeno je da je ovaj videosnimak na internetu zapravo prvi put objavljen 19.9.2022. godine, odnosno dva dana prije Putinove najave o mobilizaciji, koja je objavljena 21.9.2022. godine.

Portal BUKA je nakon objavljene analize sa Raskrinkavanja pristupio izmjenama a prvobitno objavljene netačne tvrdnje sada su izmijenjene.

Cijelu analizu Raskrinkavanja pročitajte ovdje

null