<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Grčki farmeri protestuju drugi dan u centru Atine

Najmanje 8.000 farmera pridružilo se protestu

21. februar 2024, 2:09

ATINA, 21. februara (FENA) – Grčki farmeri trubili su u srijedu sirenama svojih traktora ispred parlamenta nakon što su proveli noć u centru Atine. Njihov protest protiv povećanja troškova goriva i proizvodnje protegao se na drugi dan.

Najmanje 8.000 farmera, pčelara i uzgajivača stoke pridružilo se protestu na trgu Sintagma u utorak, u negodovanju nalik na slična širom Evrope.

- Napravili smo potez i sada čekamo rezultat - kazao je farmer Konstantinos Kyriakopoulos (34), iz južne grčke regije Mesinije.

Poljoprivrednici također kažu da su pogođeni klimatskim promjenama, s nepredvidivim poplavama, ekstremnim vrućinama i šumskim požarima, koji njihov posao čine još opasnijim.

Oni su sedmicama nakratko blokirali puteve i granične prelaze, dok su njihovi sindikati pregovarali s konzervativnom vladom premijera Kyriakosa Micotakisa o finansijskoj pomoći.

Vlada je do sada nudila popuste na račune za struju i produženje poreske olakšice za poljoprivredni dizel do kraja 2024. godine.

Vlada je saopćila da je spremna razgovarati o trajnijoj šemi poreskih olakšica, ali da nema šanse za daljnje ustupke ove godine, prenosi Reuters.