<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Globalni mir sve ugroženiji: Izrael izradio planove za napad na Iran

15. april 2024, 4:20

Izrael je objavio da je izradio planove za napad na Irana kao odgovor vazdušne udare bez presedana izvedene proteklog vikenda, navodi Dejli telegraf.

Britanski list navodi da su sinoć Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile da je ratni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua odobrio i "ofanzivnu i defanzivnu akciju" uprkos upozorenjima koja stižu od zapadnih lidera.

Netanjahu je, u međuvremenu, za danas popodne sazvao novi sastanak ratnog kabineta.

Navodi se da je Netanjahu odustao od hitne odmazde zbog iranskog napada u subotu uveče nakon što je američki predsjednik Džo Bajden zatražio od njega da "pažljivo razmisli" u vezi sa narednim potezom.

Dejli telegraf navodi, da je Izrael zadržao pravo izvođenja udara na Iran "na način i u vrijeme" kada to bude smatrao za shodno.

Potom je iz Izraela Ujedinjenim nacijama poručeno da je Iran "prešao sve crvene linije" napadom izvedenim tokom vikenda.

Podsjeća se da je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) sinoć održao hitan sastanak na kojem je, na zahtjev Izraela, raspravljano o iranskom napadu.

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, u obraćanju SB UN kazao je da "regionalni, a svakako i globalni mir i bezbjednost postaju ugroženiji iz sata u sat".

"Nijedan region niti svijet nisu u stanju da priušte sebi još jedan rat", rekao je Gutereš.

U govoru pred SB UN Gilad Erdan, izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama, odbio je da isključi mogućnost pokretanja udara u znak odmazde zbog iranskog napada.

"Mi smo okruženi terorističkim izvršiocima iza kojih stoji Iran. Ovim napadom su pređene sve crvene linije i Izrael zadržava svako pravo da uzvrati", naveo je Erdan.

Iranski ambasador u UN je poručio da Teheran ima "neodvojivo pravo da proporcionalno odgovori" ukoliko SAD odluče da se pridruže bilo kakvim izraelskim vojnim operacijama protiv Irana.

Zvaničnici Pentagona su ranije objavili da je Iran ispalio više od 100 balističkih raketa i stotine dronova i granata ka Izraelu u subotu kako bi preplavili zadacima njegove sisteme protivvazdušne odbrane.