<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gaza: Sve veći broj djece koja umiru od gladi

- Izrael sistematski provodi politiku izgladnjivanja, rekao je palestinski doktor Iman Abu Jalhoum

05. mart 2024, 1:13

LONDON (AA) – Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je zabrinutost zbog “užasne“ situacije u Pojasu Gaze, rekavši da djeca u sjevernom dijelu Pojasa umiru od gladi, javlja Anadolu.

“Ozbiljni nivoi pothranjenosti, djeca koja umiru od gladi, ozbiljne nestašice goriva, hrane i medicinskih potrepština, uništene bolničke zgrade“, napisao je Ghebreyesus na društvenoj mreži X.

On je to objavio nakon posjete delegacije WHO-a bolnicama Al-Awdi i Kamal Adwan na sjeveru Pojasa Gaze.

“Situacija u bolnici Al-Awda je posebno užasna, jer je jedna od zgrada uništena. Bolnica Kamal Adwan je jedina pedijatrijska bolnica na sjeveru Gaze, i preplavljena je pacijentima“, naveo je on.

Ghebreyesus je rekao da je nedostatak hrane rezultirao smrću najmanje desetoro djece u ovim bolnicama, dodajući da nedostatak struje također predstavlja ozbiljnu prijetnju njezi pacijenata, posebno u kritičnim područjima kao što su odjel intenzivne njege i odjel za novorođenčad.

“Apelujemo na Izrael da osigura da humanitarna pomoć može biti isporučena bezbjedno i redovno. Civilima, posebno djeci i zdravstvenom osoblju, odmah je potrebna veća pomoć. Ključni lijek koji je svim ovim pacijentima potreban je mir. Prekid vatre“, poručio je šef WHO-a.

Trovanja hranom sve češća kod gladne djece u Gazi zbog konzumiranja stočne hrane

GAZA (AA) - Izgladnjela djeca u opkoljenom Pojasu Gaze sve češće pate od trovanja hranom jer moraju jesti stočnu hranu zbog nestašice uzrokovane kontinuiranim bombardovanjem i opsadom za genocid optuženog Izraela, javlja Anadolu.

Za genocid optuženi Izrael, koji već oko pet mjeseci napada Pojas Gaze iz vazduha, sa kopna i mora, ne dozvoljava isporuku vode, hrane, lijekova, goriva i struje u blokiranu enklavu. Oko 2,3 miliona Palestinaca u Pojasu Gaze bori se da preživi u teškim humanitarnim uslovima koji dovode do velike tragedije.

Izrael održava i opsadu sjevernog Pojasa Gaze i grada Gaze. Nestalo je hrane i vode za piće u područjima gdje se humanitarna pomoć ne može dostaviti zbog opsade.

Iman Abu Jalhoum, jedan od ljekara na odjelu intenzivne njege u bolnici “Kamal Adwan“ u sjevernom Pojasu Gaze, rekao je da su zabrinuti da će još djece umrijeti zbog trovanja hranom i pothranjenosti.

- Izraelska politika izgladnjivanja -

U razgovoru za Anadolu, doktor je naveo da im je veoma teško liječiti sve češće slučajeve pothranjenosti na sjeveru Pojasa Gaze, te da mnoga djeca pate od trovanja hranom.

Jalhoum je rekao da su dva djeteta, koja su zbog gladi u nedjelju morala jesti stočnu hranu od ječma, kukuruza i slame, zbrinuta u bolnici zbog trovanja hranom.

“Okupaciona uprava sistematski sprovodi politiku izgladnjivanja. Zdravlje djece, majki i staraca koji se ne mogu hraniti i ne mogu dobiti potrebne vitamine, sve je slabije”, istakao je palestinski doktor.

Navodeći da se kod porodilja bilježe nutritivni i vitaminski nedostaci, što dovodi u opasnost zdravlje i majki i beba, Jalhoum je upitao:

“Koliko će trajati ova glad i opsada? Dokle će palestinski narod i njihova djeca biti potlačeni?”

- Sve veći broj djece koja umiru od gladi -

Kancelarija za medije u Gazi nedavno je saopštila da je broj djece koja su umrla od gladi na sjeveru Pojasa Gaze i u gradu Gazi, gdje humanitarna pomoć nije mogla biti dostavljena zbog izraelskih prepreka, povećan na 15, te da se sa opašnošću od teške gladi suočava 700.000 Palestinaca.

Navodeći da je nivo gladi u Pojasu Gaze jako povećan i da 2,3 miliona ljudi pati od ozbiljne nestašice hrane, u saopštenju se dodaje:

“Neke zemlje su radile na pružanju pomoći iz vazduha sa nekoliko aviona. Međutim, kao što svi znaju, ovo nije najbolji način za isporuku pomoći ljudima u Gazi.“