<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gardijan otkriva: Narkokarteli prisiljavaju djecu migrante da budu "pješadija" u rastućoj evropskoj trgovini kokainom

Guardianova istraga pokazuje trag bijelog praha koji povezuje stotine ranjivih afričkih maloljetnika s nemilosrdnim bandama

11. juni 2024, 2:58

Foto: Anadolija

Stotine djece migranata bez pratnje širom Evrope prisiljeni su raditi kao vojnici za sve moćnije narkokartele kako bi zadovoljili rastući apetit kontinenta za kokainom, pokazalo je istraživanje Guardiana.

Policijske snage EU-a upozorile su na industrijsko iskorištavanje afričke djece od strane kokainskih mreža koje djeluju u zapadnoj Evropi u gradovima uključujući Pariz i Bruxelles dok nastoje proširiti evropsko tržište kokaina vrijedno 10 milijardi funti.

Agencije za zaštitu djece upozorile su da kokainske bande, koje iskorištavaju "neograničenu" zalihu ranjive afričke djece koja im je na raspolaganju, koriste brutalna sredstva za kontrolu svojih žrtava, uključujući mučenje i silovanje ako ne uspiju prodati dovoljno droge.

Izvori su za Guardian rekli da bi London mogao biti sljedeći nakon što je policija nedavno pronašla niz marokanske i alžirske djece, naizgled žrtava mučenja, za koju vjeruju da su u zemlju krijumčarile kokainske skupine.

Zabrinutost zbog nivoa iskorištavanja bila je tolika da su se u martu policijske snage EU – zajedno s agencijama Ujedinjenog Kraljevstva i UN-a te Europolom – sastale kako bi razgovarale o tome kako se uhvatiti u koštac s iskorištavanjem i trgovinom afričkom djecom od strane mreža droge sa sjedištem u zapadnoj Europi.

Zasebna nedavna procjena policijskih snaga EU-a koje istražuju teški organizovani kriminal i trgovinu ljudima zaključila je: „Švedska, Belgija, Nizozemska, Španija i Francuska predstavile su nekoliko konkretnih slučajeva iskorištavanja stotina sjevernoafričkih maloljetnika koje su mreže trgovaca drogom vrbovale za prodaju narkotika .”

Drugi izvori vjeruju da bi se prava brojka mogla kretati u hiljadama, a najnoviji policijski podaci pokazuju da je 15.928 djece bez pratnje stiglo u Evropu 2022. godine, od kojih su mnoga nakon toga nestala.

Nedavni dokument belgijske savezne policije za Europol navodi: “Hiljade stranih maloljetnika bez pratnje pređu granice EU-a svake godine, nestajući bez ikakvog traga. Mnoge od njih 'hvataju' kriminalni krugovi da ih iskorištavaju, što pogoršava njihove traume.”

Eric Garbar, šef odjela za trgovinu ljudima i krijumčarenje u belgijskoj federalnoj pravosudnoj policiji, jedan je od službenika koji predvode pokušaje da se uhvati u koštac s iskorištavanjem djece bez pratnje od strane kriminalnih mreža. Rekao je: “Kod afričkih maloljetnika, uglavnom marokanskih i alžirskih, najvažnije područje je iskorištavanje od strane organizovanih kriminalnih grupa uključenih u kriminalne aktivnosti kao što je trgovina drogom.

“Ono što imamo u EU nezaustavljivi su jeftini ljudski resursi iz Afrike.”

Policija navodi marokansku "Mokro mafiju" kao glavnog izrabljivača djece. Organizacija uključuje nekoliko najvećih evropskih kartela za krijumčarenje kokaina koji rade direktno s južnoameričkim proizvođačima. Smatra se da je ova grupa aktivna u belgijskoj luci Antwerpen, glavnom ulazu za kokain u Evropu.

Mocro mafija notorno je brutalna, upućujući prijetnje belgijskom ministru pravosuđa i, u Nizozemskoj, nizozemskoj prijestolonasljednici. Ranije ove godine, brojni njeni članovi uključeni u niz kriminalnih ubistava osuđeni su na doživotni zatvor.

Policija ima dokaze da se djecom trguje direktno iz Maroka u kokainske mreže u Evropi, pri čemu su mnoga namamljena društvenim mrežama i obećanjima o boljem životu.

“Mokro mafija shvaća da u svojoj zemlji porijekla ima na raspolaganju neograničene ljudske resurse”, rekao je Garber.

Caroline Vrijens, flamanska povjerenica za dječja prava, rekla je da su afrička djeca "najugroženija" u Evropi i pozvala vlasti na hitnu akciju da se uhvati u koštac s tim problemom.