<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EU sprema hitan plan

Evropska komisija najavila je izradu hitnog plana kojem je cilj pomoći zemljama članicama EU da se snađu bez ruskih energenata, javlja Sky News.

01. juli 2022, 9:37

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas je rekla da se radi o inicijativi koja se nastavlja na plan EU da se riješi ovisnosti o ruskom ugljenu, plinu i nafti te ide ruku pod ruku s ubrzanjem razvoja obnovljivih izvora energije.

"Pripremamo hitne planove za Europu", rekla je Von der Leyen u češkom gradu Litomislu, gdje je obilježila početak šestomjesečnog češkog predsjedanja EU.

"Cijene energije su visoke i ljudi sasvim opravdano očekuju od nas da napravimo nešto u vezi s tim", rekla je šefica EK.

Rekla je da će plan, koji bi trebao biti dovršen do sredine jula, biti fokusiran na dvije ključne točke: gdje i kako uštedjeti na energentima "na pametan način" kako bi se smanjila potrebna za ruskim plinom i naftom te podršku zemljama koje su najovisnije o ruskim energentima.