EU sprema deveti paket sankcija protiv Rusije: "Udarićemo ih gdje boli"

Evropska unija priprema deveti paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na nesmiljene ruske napade na Ukrajinu, rekla je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tijekom posjeta Finskoj.

24. novembar 2022, 1:06

"Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju tamo gdje boli kako bismo dodatno oslabili njezine kapacitete vođenja rata protiv Ukrajine. Zato danas mogu najaviti da punom brzinom radimo na devetom paketu sankcija", rekla je Von der Leyen na press konferenciji.

Najavila i globalno ograničenje cijena ruske nafte

"Uz to, sigurna sam da ćemo vrlo brzo uspjeti odobriti globalno ograničenje cijene ruske nafte zajedno s članicama skupine G7 i drugim velikim partnerima. Nećemo mirovati sve dok Ukrajina ne nadvlada Putina i njegov nezakoniti i barbarski rat", rekla je šefica Europske komisije.

Von der Leyen nije iznijela pojedinosti o mjerama koje će sadržavati deveti krug sankcija. Osmi krug sankcija dobio je konačno odobrenje prošli mjesec, a uključuje više restrikcija za trgovinu čelikom i tehnološkim proizvodima.

"Napadi na infrastrukturu su ratni zločin"

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerima Finske i Estonije i zamjenikom premijera Švedske Von der Leyen je rekla da ruski napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, kao što je ona elektroenergetska, odgovaraju ratnim zločinima.

"Također znam da će naši ukrajinski prijatelji poraziti tu strategiju jer su snažni i imaju pravedan motiv, a mi, EU, bit ćemo uz njih u tim teškim vremenima dok god bude trebalo", rekla je.