<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EU predlaže produženje privremene zaštite za izbjeglice iz Ukrajine

Evopska komisija predložila je danas da se do marta 2025. godine produži status privremene zaštite državljanima Ukrajine, koji je odobren nakon ruskog napada na tu zemlju. Privremena zaštita je odobrena do 4. ožujka 2024. i sada Komisija predlaže da se to produlji na još godinu dana, do 3. ožujka 2025.

19. septembar 2023, 1:07

Foto: anadolija

Više od četiri miliona Ukrajinaca ušlo je u države članice EU-a od početka ruske agresije. Prema podacima MUP-a, do kraja prošle godine Hrvatska je primila preko 22 hiljade ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje pod privremenom zaštitom imaju pravo na boravak, osobnu iskaznicu, osnovna sredstva za život i smještaj, zdravstvenu zaštitu, na osnovno i srednje obrazovanje rad bez potrebe ishođenja dozvole za boravak i rad.

Komisija predlaže produljenje jer smatra da razlozi za odobravanje privremene zaštite i dalje postoje i da je stoga prikladno produžiti tu zaštitu, kao nužan i primjeren odgovor na trenutnu nestabilnu situaciju, koja još nije pogodna za sigurnost i održivi povratak ljudi koji koriste privremenu zaštitu u EU.