<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EKSPLOZIVAN IZVJEŠTAJ: Kremlj drma Briselom, vrbuju agente, špijuniraju telefone, a glavni igrač je državljanin Srbije!?

05. mart 2024, 1:04

Ruska obavještajna služba koristi srpskog agenta kako bi se infiltrirala u institucije EU-a i širila prokremaljske stavove o invaziji na Ukrajinu, navodi se u brifingu zapadnih obavještajnih službi u koji je Politico imao uvid.

Još u oktobru 2023., državljanin Srbije Novica Antić — aktivni “utjecajni agent" koji je svjesno blisko sarađivao s ruskom sigurnosnom agencijom, prema dokumentima — održao je sastanke s evropskim dužnosnicima u Bruxellesu, a među njima i s zastupnicima u Evropskom parlamentu.

Među zastupnicima su bili njemačka zastupnica Zelenih Viola von Cramon-Taubadel, zastupnica talijanskih socijalista i demokrata Alessandra Moretti i Vladimír Bilčík, slovački član konzervativne grupe Evropske pučke stranke, prema priopćenju za javnost i fotografiji koje je Politico vidio.

U obavještajnom izvještaju nema podataka koji bi sugerisali da su Moretti, Bilčík i Von Cramon-Taubadel bili svjesni Antićevih veza s FSB-om kada su se s njim sastali. Troje zastupnika nisu željeli komentirati navode za Politico.

Novica Antić, inače predsjednik Vojnog sindikata Srbije, sastao se i s predstavnicima sindikata EUROMIL, odnosno EPSU, koji predstavljaju djelatnike oružanih snaga i javnih službi u Evropskoj uniji, tvrdi Politico.

Prema brifingu zapadnih obavještajnih službi, Antić blisko sarađuje sa saradnikom FSB-a Vjačeslavom Kalinjinom, ruskim državljaninom i glavnim urednikom Veteran News, web stranice specijalizovane za vijesti za veterane oružanih snaga. U rubrici "O nama" na web stranici stoji da su Veteran News "informacijski partner" FSB-a i ruskog Ministarstva odbrane, između ostalih grana ruskih sigurnosnih snaga.

Dok se u obavještajnom izvještaju navode Antićeve aktivnosti, također piše da je Kalinjin vrbovao i druge ljude, ali se ne precizira koliko i unutar kojih zemalja.

Antić je iskoristio svoju ulogu čelnika Vojnog sindikata Srbije da kritikuje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i visoke dužnosnike oružanih snaga Srbije.

- Iskoristili su svaku priliku za promicanje ruske propagande vezano za rat u Ukrajini, navodi se u brifingu, misleći na sastanke u Srbiji i zemljama EU.

Vijest da je Antić održao sastanke unutar Evropskog parlamenta naglašava ranjivost tog tijela na operacije širenja utjecaja uz podršku države.

Ranije ovog mjeseca, Politico je otkrio da je špijunski softver pronađen na mobilnim telefonima dvoje zastupnika u Evropskom parlamentu, uključujući bivšu francusku ministricu za EvropuNathalie Loiseau,koja predsjedava pododborom za odbranu tog tijela.

Politico dalje piše kako je Kalinjin pozvao Antića u Rusiju kako bi se sastao s visokim ruskim vojnim dužnosnicima između 2019. i 2020. U početku su bili usredotočeni na utjecaj na srbijansko civilno društvo, a zatim su proširili svoj fokus na evropske sindikalne i veteranske organizacije te, posljednjih mjeseci, na zastupnike Evropskog parlamenta.

Antić, otvoreni kritičar srbijanskih oružanih snaga koji je u sukobu s političkim vrhom Srbije, trenutno je u pritvoru u Novom Sadu, navodi novinska stranica Balkan Insight. Antića su u zadnjih pet godina dva puta otpuštali iz srpske vojske.

Novica Antić od dana pritvaranja, 1. marta, štrajkuje glađu te poručuje da neće odustati sve dok ne bude pušten na slobodu.

Tužitelji u Novom Sadu tvrde da su sindikalci pronevjerili više od 150.000 eura.

(Jutarnji list)