<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Porez

Češka namjerava da uvede “ratni porez” energetskim kompanijama

Ratni porez

11. august 2022, 5:18

Češka i poljska vlada ubrzano traže način kako da veliki dio troškova građana zbog visokih cijena energije pokriju energetske kompanije koje zbog rata u Ukrajini i rasta cijena energenata na svjetskim tržištima imaju neočekivano visoku dobit, a češka vlada namjerava da uvede za njih tzv. ratni porez.

„Vlada želi da i energetske kompanije podnesu troškove tih velikih promjena na tržištu sirovina“, kazao je poljski premijer Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki) pred sastanak sa poljskim regulatorima tržišta energenata, prenosi agencija Beta.

Gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski (Rafał Trzaskowski) upozorio je da će grad da bi osigurao ključnu infrastrukturu za funkcionisanje uključujući tu i škole i bolnice, platiti za energente naredne godine dva puta više nego ove a čak tri puta više nego 2021. godine dok nije izbila energetska kriza.

Češka vlada iskoristiće dividende od poludržavne energetske kompanije ČEZ, prema sadašnjim procenama 1,5 milijarde evra, za pomoć građanima koji će prema odluci vlade dobiti posebnu jeftinu tarifu za struju i gas za domaćinstva dok će vlada pokriti energetskim kompanijama razliku, najavio je ministar finansija Zbinjek Stanjura (Zbyněk Stanjura).

Država očekuje visoke dividende od ČEZ-a pošto je u prvom polugodištu ove godine povećao neto dobit za 1,3 milijardu evra u odnosu na prvo polugodište prethodne godine, prenosi agencija Beta.

Ministar Stanjura rekao je da će vlada do 10. septembra odlučiti da li će uvesti tzv. ratni porez, odnosno da li će dodatno oporezovati one kompanije koje su zahvaljujući napadu Rusije na Ukrajinu stekle neočekivano visoku dobit.

„Ja sam protiv poreza za cijeli jedan sektor u privredi. Ono o čemu ozbiljno raspravljamo je ratni porez. Dakle da ga uvedemo u trenutku kada kompanije imaju vanrednu dobit i to ne zbog boljih usluga, boljih proizvoda ili povećanja broja klijenata već zbog spoljašnjih okolnosti“, kazao je Stanjura televiziji CNN Prima News.

Ministar finansija naglasio je da bi se to odnosilo na vrlo malu grupu preduzeća a pored energetskih pominju se i češke banke.

Inflacija je u Češkoj u julu dostigla 17,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a to je najviša stopa u Evropskoj uniji poslije baltičkih zemalja ali analitičare i Češku narodnu banku prijatno je iznenadilo što se dva mjeseca za redom, u junu i julu, makar usporava rast inflacije u odnosu na prethodni mjesec.

U julu je tako inflacija bila manja nego što je procjenjivala centralna banka, a očekuje se da će do kraja godine dostići 20 odsto. U evrozoni inflacija je u julu dostigla 8,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.