Rusija

Ruski sveštenici ne blagosiljaju “Sotonu” na viralnoj fotografiji

U članku objavljenom na portalu BUKA objavljena je fotografija koja navodno prikazuje ruske sveštenike kako blagosiljaju raketu poznatu kao “Sotona”. Na fotografiji je drugi balistički projektil, navodi fact check platforma Raskrinkavanje

14. maj 2022

Nekada najbogatiji čovjek u Rusiji i najmoćniji oligarh koji se suprostavio Vladimiru Putinu, Mikhail Khodorkovsky na zvaničnom engleskom nalogu na Twitter objavio je fotografiju sveštenika Ruske pravoslavne crkve kako blagosiljaju, kako je naveo, "interkontinentalnu balističku raketu popularno nazvanu Satana".

“Mislim da nikada nećete vidjeti ništa čudnije. Poglavari Ruske pravoslavne crkve blagosiljaju raketu zvanu Satana”, napisao je bivši ruski oligarh, prenosi N1.

Ova tvrdnja nije tačna.

Naime, fotografija koju je je Khodorovsky objavio na svom Twitter profilu ipak ne prikazuje blagosiljanje rakete “Sotona” niti “Sotone II” i nema veze s ratom u Ukrajini ili nedavnim testiranjem koje je provela Rusija.

Kako se navodi u članku talijanskog portala Facta od 23.5.2022, fotografija objavljena na profilu Khodorkovskog nastala je najkasnije 2015. godine. 

Prvobitno je objavljena 6.5.2015. godine na stranici Moskovske opštinske novinske agencije. U opisu stoji da prikazuje “ritual blagoslovljenja učesnika Parade pobjede i posvećenja lansera na Hodinskom polju” u blizini Moskve, na kojem je nekada bila avionska pista.        

Parada pobjede održava se svake godine u Rusiji 9. maja i obilježava pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Podrazumijeva vojne parade u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

Kako se navodi u članku Reutersa od 20.5.2022. godine, uobičajeno je da ruski sveštenici blagosiljaju podmornice, balističke rakete i drugo oružje uoči Parade pobjede.

U članku se također objašnjava da sporna fotografija ne prikazuje ni raketu “Sotona” ni “Sotonu II”:

Oružje koje se vidi na fotografiji ne prikazuje projektil “Sotona”, kako se tvrdi u viralnim objavama, rekla je za Reuters Mariana Budjeryn, istraživačica na projektu upravljanja atomom u Harvard Kennedy School Belfer Centru.

SS-18 "Sotona”, što je nadimak Sjevernoatlantskog saveza (NATO), “stari je sovjetski interkontinentalni balistički projektil (ICBM) na tečno gorivo, smješten u silosu [stacionirana raketa]”, rekla je Budjeryn (ovdje). Iako je oružje još uvijek raspoređeno u Rusiji, “postepeno se izbacuje iz upotrebe, značajnim dijelom i zato što je zapravo bilo proizvođeno u Dnjepru u Ukrajini, u Pivdenmašu”, rekla je ona. Dodala je da je u planu njegova zamjena sa “RS-28 Sarmat”.

Na pitanje koje se oružje može vidjeti na slici koja kruži internetom, Budjeryn je rekla da je to oružje vjerovatno SS-27 “Yars” (ovdje), “mobilna interkontinetalna balistička raketa na čvrsto gorivo, mobilna znači da nije postavljena u stacionarnom silosu, već na ‘TEL’ (transporter-montažer-lanser), u osnovi veliki kamion koji se može vidjeti na slici”.

Dakle, fotografija objavljena na Twitter profilu Mikhaila Khodorkovskog, pa potom i u člancima mnogobrojnih regionalnih portala, ne prikazuje blagosiljanje rakete “Sotona”.

Kompletnu analizu Raskinkavanja možete pročitati ovdje