<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Američka pomoć će "ubiti još Ukrajinaca"

21. april 2024, 10:03

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijeldoga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima. Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

„Kada je riječ o prijedlogu zakona o plijenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese“, rekao je portparol Kremlja.

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da će američka pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, koju je danas odobrio donji dom Kongresa, pogoršati globalnu krizu.

„Dodjela američke vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu će pogoršati globalne krize. Vojna pomoć ukrajinskom režimu je direktna podrška terorističkim aktivnostima“, napisala je Zaharova na društvenoj mreži Telegram.

Prema njenim riječima, američka pomoć Tajvanu predstavlja miješanje u unutrašnja pitanja Kine, a Izraelu, direktan put ka neviđenom pogoršanju situacije u regionu.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je danas veliki plan pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, kao i moguću zabranu društvene mreže TikTok. Odluka o pomoći vrednoj 95 milijardi dolara, trebalo bi sljedeće da bude usvojena u Senatu, gornjem domu Kongresa.

Oko 61 milijarda dolara je namijenjeno Ukrajini, a taj novac već mesecima očekuje i traži ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Plan predviđa i 13 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, istorijskom savezniku SAD, u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze. Planirano je i više od devet milijardi dolara za hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu u Gazi i drugim ranjivim populacijama širom sveta, navodi se u rezimeu teksta.

Tu pomoć su pozdravili pored Zelenskog, izraelski premijer Benjamin Netanju, NATO i Evropska unija