<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ako se preselite u ovaj grad, svaki mjesec ćete dobiti 300 maraka

'Uspavana ljepotica'

30. maj 2023, 1:44

Mantova, prekrasan grad na sjeveru Italije, koji je poznat po svojim kraljevskim palačama, starim crkvama i bogatoj kulturnoj baštini, otvara svoja vrata novim stanovnicima.

Lokalne vlasti nedavno su objavile kako će nuditi atraktivne poticaje za sve one koji se odluče preseliti u ovo živopisno odredište, a svi novi stanovnici mjesečno će dobivati čak 150 eura (oko 300 KM).

Iako smo do sada čitali o sličnim akcijama koje se odnose na napuštena sela u ruralnim dijelovima Europe, mnoge je iznenadila vijest o jednom gradu koji je odlučio na neobičan način povećati svoju populaciju, piše Putni kofer.

Mantova, smještena u italijanskoj regiji Lombardija, odlučila je privući nove stanovnike primamljivim finansijskim poticajima koji će biti dostupni od septembra ove godine.

Grad će nagrađivati iznosom od 150 eura sve one koji odluče preseliti na minimalno godinu dana.

Ukupno je osigurano 400.000 eura u obliku neoporezivih sredstava od strane vlade, pri čemu će 200.000 eura biti dodijeljeno od septembra 2023. godine, a preostalih 200.000 eura sljedeće godine. Vlasti su istaknule kako će ovaj iznos biti dovoljan za finansiranje najmanje 100 zahtjeva.

Kako su rekli iz Grada za lokalne medije, “cilj ove akcije je privući nove stanovnike dok se u isto vrijeme pokušava promicati obnova mnogih praznih kuća u gradu, koje njihovi vlasnici često ignoriraju”.

U programu mogu sudjelovati i obitelji i pojedinci, a da bi ispunili uvjete, kandidati moraju potpisati ugovor o najmu na najmanje jednu godinu.

Nova radna mjesta

Ova inicijativa je posebno usmjerena na profesionalce čija mjesečna primanja iznose otprilike između 1.200-1.500 eura (2.400-3.00 KM).

U iduće dvije godine bit će puno novih radnih mjesta. Postoji nekoliko kompanija koje ulažu i osnivaju se u Mantovi, posebno u sektoru logistike, a planirana su velika ulaganja u socijalnu skrb, škole i kulturu, piše na službenim stranicama Grada Mantove.

Obrazac za prijavu bit će dostupan u junu.

Mantona - 'uspavana ljepotica'

Mantova, poznata i kao “uspavana ljepotica”, očarava svojom skrivenom ljepotom koju turisti često zaobilaze kada putuju prema popularnim odredištima kao što su Rim, Milano, Venecija…

Okružena je s tri prekrasna jezera, a posjetitelje posebno oduševljavaju impresivne palače obitelji Gonzaga, danas simboli nekadašnje moći i vladavine.

Jedna od nezaobilaznih atrakcija je Rotonda di San Lorenzo, crkva iz 11. stoljeća koja je nadahnuta Svetim grobom u Jeruzalemu.

Grad je poznat i po svom bogatom kulturnom nasljeđu, obiluje starim crkvama, muzejima i galerijama umjetnosti.

Nekada je ovdje stanovao slavni renesansni umjetnik Rafaelo, a njegova djela mogu se vidjeti u palači Ducale.

Mantova također slavi svoju gastronomsku ponudu koja uključuje ukusne specijalitete poput tortelli di zucca (tjestenina s bundevom) i sbrisolona (tradicionalni kolač s bademima).