<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vježbanje ubrzava starenje, pokazuje skandinavsko istraživanje

Konačno neko da keže ovo :)

25. decembar 2023, 9:31

GRUPA skandinavskih znanstvenika došla je do zaključka koji bi mogao uplašiti fitness entuzijaste. Naime, ispostavilo se da nam tjelovježba ne pomaže da živimo dulje, štoviše, možda čak ubrzava starenje.

Studiju su proveli istraživači sa Sveučilišta Jyväskyla u Finskoj. Od 1975. do 2020. proučavali su više od 11.000 finskih istospolnih blizanaca. Sudionici su sami bilježili koliko su u prosjeku vježbali, a zatim su, ovisno o svojim navikama, podijeljeni u četiri kategorije: sjedilački, umjereno aktivni, aktivni i visoko aktivni.

Sve u svemu, oni koji su najmanje vježbali, imali su oko 20 posto veću vjerojatnost da će umrijeti tijekom 45 godina od onih koji su bili umjereno aktivni. Međutim, kada su uzeti u obzir čimbenici načina života kao što su obrazovanje, indeks tjelesne mase, pušenje i konzumacija alkohola, situacija se promijenila.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ljudi koji su većinom sjedili imali su samo sedam posto veću vjerojatnost da će umrijeti od onih koji su bili aktivni, a nisu pronađene nikakve dodatne koristi od visokih razina tjelovježbe. Zapravo, oni koji su bili visoko aktivni, biološki su brže starjeli. Fizički najaktivniji pojedinci u prosjeku su bili 1.8 godina stariji od najmanje aktivnih.

Iako studija još nije recenzirana, nedavno je osvojila nacionalnu nagradu za sportsku medicinu u Finskoj, u kojoj se provodila posljednjih 45 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je odraslima u dobi od 18 do 64 godine potrebno najmanje 150 do 300 minuta aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 do 150 minuta anaerobne tjelesne aktivnosti visokog intenziteta tjedno.