Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Prvi put u istoriji ženska sudijska trojka na mundijalskoj utakmici muškaraca

Prvi put otkako se igraju svetska prvenstva, a tome ima više od 90 godina, utakmicu će suditi kompletan ženski sudijski tim.

01. decembar 2022, 1:54

Foto: Anadolija

Stefani Frapart će biti prva žena koja će biti glavni sudija na utakmici Kostarike i Njemačke u četvrtak uveče u Grupi E.

Francuskinja je bila i prva sutkinja na muškom svjetskom prvenstvu kada je bila u ulozi četvrtog sudije na meču Meksika i Poljske 22. novembra.

„Bila sam prva fudbalska sutkinja na svijetu“

„Pravda je spora, ali dostižna“ – o sudiji Feliksu Brihu koji je naljutio Srbiju

Fudbalerke se češće povređuju jer nose opremu pravljenu za muškarce

Utakmicu na terenu sude trojica ili troje sudija, a četvrti ima ulogu, između ostalog, da bude pored terena, između klupa suparničkih timova i pazi na disciplinu članova stručnih štabova i rezervnih fudbalera, kao i da kontroliše opremu fudbalera koji ulaze sa klupe i pokazuje koliko vremena treba nadoknaditi.

Posljednjih godina, postoji još jedan sudijski tim koji sjedi u prostoriji na stadionu i prati sve detalje na televizorima i ukazuje glavnom sudiji ako je bilo nekih spornih momenata.

Riječ je o video tehnologiji (VAR) koja je prvi put na svjetskim prvenstvima korišćena na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018.

„Svjesne smo pritiska“, rekla je 38-godišnja Frapart za BBC Sport prije turnira.

„Ali vjerujem da ćemo biti prave. Treba biti miran, koncentrisan i da se ne razmišlja previše o medijima i svemu, samo treba biti usredsređen na teren i igru“.

Frapart će se u četvrtak na stadionu Al Bait pridružiti pomoćne sutkinje, Brazilka Neuza Bek i Meksikanka Karen Dijaz Medina.

Uoči utakmice, Frapart kaže da suđenje žena šalje pozitivnu poruku o ženskim pravima u Kataru.

„Znamo da postoje nekih poteškoća za žene, ali mislim i nadam se da će im ovo Svjetsko prvenstvo pomoći.

„Uvijek bi me srdačno dočekivali u Kataru i nema nikakvih problema“, dodala je.

Upitana da li je nekada dobijala negativne komentare fudbalera, trenera ili navijača zato što je žena, Frapart je odgovorila: „Od kada sam počela, uvijek su me podržavali igrači, treneri i klubovi“.

„Uvijek sam se osećala dobrodošlom na stadionima“, dodaje.

Postala je prva žena koja je sudila utakmicu muške Lige šampiona 2020. godine – najjačeg klupskog evropskog takmičenja.

Ova 38-godišnjakinja je takođe bila prva žena koja je vodila meč u velikom muškom takmičenju pod okriljem Evropske fudbalske unije (UEFA) kada su se Liverpul i Čelsi sastali u Superkupu Evrope 2019.

Tri žene – Frapart, Salima Mukansanga iz Ruande i Jošimi Jamašita iz Japana – su među 36 arbitara izabranih da budu u ulogama glavnih na utakmicama u Kataru.

Izvor: BBC na Srpskom