Snimak iz Katara koji je oduševio svijet – šta japanski navijači rade u pauzama

"Njima je to normalno".

23. novembar 2022, 3:48

Foto: Anadolija

Svetsko prvenstvo u Kataru je počelo u nedelju, a japanski navijači zasenili su fudbalere.

Influenser Omar Faruk objavio je na svom Instagramu video snimljen na kraju uvodne utakmice između Katara i Ekvadora. Na njegovo veliko iznenađenje, japanski navijači su ostali na kraju utakmice da pokupe smeće koje je ostalo na tribinama. Oni, međutim, nisu pokupili samo smeće koje su sami napravili, već i otpatke koje su za sobom ostavili navijači drugih reprezentacija.

Na video snimku koji je objavio na Instagramu, Faruk je zadivljen Japancima, dok ih posmatra kako kupe smeće sa tribina i stavljaju u kese za đubre. Ovakvo ponašanje nije neuobičajeno u Japanu, gde se svi od malih nogu uče da moraju da počiste za sobom u svakoj prilici. To je kulturna norma koja je znak poštovanja i očigledno je nešto što nose sa sobom i kada se nađu u drugim zemljama.

„Neko me je ubedio da je to normalno. Japanski navijači su odlučili da očiste stadion. To čak nije bila utakmica sa njihovom reprezentacijom“, kaže Faruk. „Kada sam ih pitao: ’Zašto čistite nešto što nije vezano za vas?’, njihov odgovor je bio: ‘Japanci nikada ne ostavljaju smeće iza nas. Poštujemo mesto.’”

Ovo nije prvi put da japanski navijači pokazuju spremnost da se čiste na Svetskom prvenstvu. Čak i nakon srceparajućeg poraza od Belgije u osmini finala Svetskog prvenstva 2018, pobrinuli su se da stadion bude besprekoran, baš kao što su to činili tokom celog takmičenja, podseća My Modern Met.

„Čišćenje posle fudbalskih utakmica samo je novi primer nečega što su Japanci naučili u školi, gde se od njih tražilo da čiste svoje učionice i hodnike“, rekao je tada za Bi-Bi-Si Skot Nort, profesor sociologije na Univerzitetu u Osaki i dodao: „Sa stalnim podsećanjem tokom detinjstva, ovakvo ponašanje postaje navika većeg dela populacije.“

Prema Nortu, čišćenje na međunarodnom događaju kao što je Svetsko prvenstvo je način da Japanci pokažu svoju kulturu, ali i brigu za životno sredinu. Dakle, do kraja Svetskog prvenstva 2022. očekujte da navijači ove zemlje nastave sa svojom rutinom čišćenja tribina.