<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prvi bosanskokrupski polumaraton završen u znaku Kenijaca i odličnih rezultata

11. septembar 2023, 5:54

Prvi bosanskokrupski KRUPA KABINE polumaraton, u organizaciji Atletskog kluba Svjetlost, pod pokroviteljstvom Grada Bosanska Krupa i Sportskog saveza Bosanska Krupa održan je u subotu u Bosanskoj Krupi. Sportska manifestacija, koja se po prvi put organizirala u ovom gradu, privukla je veliki broj prijavljenih, kako iz BiH, regije ali i svijeta, a preko 200 trkača istrčalo je prvu peticu i polumaratonsku trku u ovom gradu. Generalni sponzor ove manifestacije je internacionalna grupacija SIAC, firma KRUPA KABINE, sa adresom u Bosanskoj Krupi.

Najbrži na ovogodišnjem prvom bosanskokrupskog KRUPA KABINE polumaratonu, bilu su Kenijci, Hosea Kiplagat sa vremenom 1: 07 : 01, dok je Ruth Chemistry Matebo u ženskoj kategoriji imala vrijeme 1:18:38. Drugi u muškoj konkurenciji je Mathew Koskei, takođe iz Kenije ( 1:12:43), dok je treći Sanel Kurtagić , BURT, BiH (1:23:01). U konurenciji žena, druga je bila Kenijka Hellen Jepkosgei Kimutai (1:21:35), a treća Dijana Manđeralo iz AK Runners Livno (1:28:26).

Najbržu peticu istrčao je Uroš Gutić, sa vremenom 0:15:36, dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Magdalena Katana sa prolaznim vremenom 0:20:10. Drugi najbolji trkač na pet kilometara je Mlađne Samardžić iz AK Marathon Brčko (0:15:52), a treći Kenan Kanurić iz BURT-a (0:18:57). Druga trkačica na 5K je Jovana Radulović iz AK Prnjavor( 0:20:17), dok je treća Naomi Manđeralo, AK Runners Livno (0:21:37).

U sklopu prvog bosanskokrupskog KRUPA KABINE polumaratona održano je i prvenstvo Unsko-sanskog kantona u polumaratonu za seniore i seniorke, te juniore i juniorke. Najbolja juniorka je Asja Harbaš, dok je najbolji junior Aris Kulenović. Oni su ujedno i jedini sa Unsko-sanskog kantona koji su trčali polumaraton, a spadaju u kategoriju juniora. Prvo mjesto na prvenstvu kantona osvojio je Sanel Kurtagić iz Bihaća, drugi Edin Halilović iz Bosanske Krupe, a treći Amir Muminović, iz Bihaća. Najbolja seniorka kantona je Emina Ćehajić Gradinović, druga je Anela Bakija, dok je treća Lejla Dedić.

Sportsko jutro u Bosanskoj Krupi počelo je sa dječjim trkama, gdje se preko 320 mališana iz Bosanske Krupe, gradova iz okoline, ali i regije, takmičilo u kategorijama na 200m, 400m i 800m. Svi mali trkači su dobili zaslužene medalje, dok su najbolji dobili i diplome. Popularizacijom trkačkog sporta, animacijom djece i afirmacijom ovakve vrste takmičenja, organizatori su željeli omasoviti trčanje kao sport te promovisati zdrav život u sportu i u svakodnevnom životu.

Organizatori utrke članovi Atletskog kluba Svjetlost mogu se pohvaliti činjenicom da je ovo bio jedan od masovnijih sportskih događaja u Bosanskoj Krupi, koji je okupio učesnike svih generacija, a start i cilj utrke bio je u samom centru grada, dok se trka trčala kroz najljepši dio kanjona rijeke Une.