Novak Đoković pojeo pitu nakon 15 godina: Navijači misle da je digao ruke od tenisa!

Novak Đoković je uvijek bio “isprogramiran” što se tiče ishrane i zato je mnoge iznenadila odluka da se u Bugarskoj malo opusti i jede banicu, njihovu tradicionalnu pitu. A dobro znamo kako izgleda njegova dijeta… Zato su navijači zabrinuti.

Srpski teniser Novak Đoković učestvovao je tokom prošle nedjelje na egzibicionom turniru u Bugarskoj koji je organizovao njegov prijatelj i “bratko” Grigor Dimitrov. Đoković je poražen u Sofiji, ali meč je bio u drugom planu – pošto se prije svega odlično provodio i na nekin način je opet “odmarao” od tenisa.

Đokovića smo vidjeli kako se provodi u jednom noćnom klubu u Sofiji okružen prijateljima, dok je poslije dugo vremena imao priliku da kao turista uživa u čarima grada koji je posjetio. Između ostalog, Dimitrov je želio da mu približi Sofiju na najbolji mogući način i odveo ga je da proba i banicu, tradicionalno bugarsko jelo koje se često pravi i u istočnoj Srbiji. U pitanju je pita koja se za razliku od gibanice – mota i savija u spiralu – i kojom se Bugari i te kako ponose.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Sudeći po fotografijama, dopala se i Đokoviću, međutim navijači su primijetili jedan detalj. Novak Đoković zbog svoje dijete izbjegava da jede bilo kakvo tijesto, a sada je napravio neočekivani izuzetak.

“Novak Đoković jede hljeb poslije 15 godina nakon što je ‘završio’ tenis. Konačno se glutenska dijeta završila”, napisao je jedan od njegovih najvjernijih navijača na Tviteru, dijeleći fotografiju na kojoj se vidi da je Đoković jeo pomenutu banicu u Sofiji, što bi inače obično odbio.

Takav potez Đokovića, ali i neki drugi koji su neobični za kraj sezone, navijačima govore da je srpski teniser nikad bliži odluci da se povuče iz tenisa, pa su već na društvenim mrežama počeli da “prihvataju realnost”.

Drugi pak sebe uvjeravaju da je to banica bez glutena (svaka čast Dimitrovu ako ju je pronašao u Sofiji), a podsjećamo da je od 2011. Nole na pomenutoj dijeti, od kada je primijetio da mu gluten smeta. Upravo tada krenuli su i njegovi nevjerovatni teniski rezultati: “Nisam na specijalnoj ishrani zbog tenisa i da bih pobijeđivao mečeve, već zato što je to dobro za moje tijelo. Ta dijeta je odraz mog načina života. Neću odustati od nje zato što mi više nije prioritet da pobjeđujem, osvajam titule i budem najbolji na svijetu”, poručio je Nole u jednom intervjuu.

Kako se hrani Novak Đoković?

“Zapitajte se: Kako se osjećam kad pojedem nešto nezdravo? Ne odmah, dok još u ustima osjećate ukus šećera/soli/masnoće, već poslije toga. Kad jedete lošu hranu, tijelo to zna. Šalje vam jasan i glasan signal: ‘Ova hrana je loša i platićeš zbog toga!”’ A koji su to signali? Osjećate se letargično ili ‘bljak’, ili vas muči loša probava. Glava vam možda nije najbistrija ili vas boli”, započeo je Novak u jednom od poglalja u svojoj knjizi.

Prema njegovim savjetima, važno je da se jede polako i svjesno, da se “tijelu daju jasne instrukcije”, da se biva pozitivan dok se jede, kao i da je važniji kvalitet – a ne kvantitet namirnica. Evo konkretno kako izgledaju njegovi obroci.

Doručak

“Čim ustanem iz kreveta, najprije popijem veliku čašu vode sobne temperature. Kao što sam već kazao, izbjegavam vodu s ledom, i to s razlogom. Kad popijete hladnu vodu, tijelo mora da pošalje više krvi u organe za varenje da bi se ta voda ugrijala do temperature od 37 °C. Taj proces ima i svojih dobrih strana – zagrijavanjem hladne vode troši se i koja kalorija više – ali isto tako usporava varenje i ne šalje dovoljno krvi tamo gdje mi je potrebna: u mišiće. I zato ujutru, i u toku cijelog dana, pijem isključivo mlaku vodu. Poslije malo istezanja i blagih gimnastičkih vježbi, spreman sam za doručak. Najčešče doručkujem ‘super pahuljice’. Činiju napunim sljedećom mešavinom”, otkriva Nole i navodi koje su to namirnice u pitanju:

  • Bezglutenske pahuljice ili ovsena kaša
  • Šaka mješanih orašastih plodova – bademi, orasi, kikiriki
  • Malo sjemenki suncokreta ili bundeve
  • Voće zasebno ili naseckano u zdjelu, na primjer banane i sve vrste bobica.
  • Kašičica kokosovog ulja (volim ga zbog elektrolita i minerala)
  • Rižino mlijeko, bademovo mlijeko ili kokosova vodica

Ručak

Dalje, njegov tipični ručak sastoji se od bezglutenske tjestenine i povrća. Tjestenina je napravljena od kvinoje ili heljde. Što se povrća tiče, izbor je velik i raznovrstan. Rukola, pečene paprike, svjež paradajz, ponekad krastavac, dosta brokola, dosta karfiola, boranija, šargarepa.

“Kombinujem povrće sa tjesteninom, malo maslinovog ulja i malo soli. Takav spoj namirnica mi prija. Ne jedem teške sosove poput paradajz-sosa. Sos od paradajza – čak i onaj koji vam mama sama napravi – obično se sprema od sastojaka iz konzerve, što znači da ima i aditiva. Osim toga, teški sosovi usporavaju varenje”, istakao je Đoković.

Večera

Kasnije, kad dođe vrijeme za večeru, Nole unosi dosta proteine u vidu mesa ili ribe (barem je to bilo prije nego što je prije nekoliko godina u potpunosti odustao od namirnica životinjskog porijekla).

“Obično jedem biftek, piletinu ili lososa, ali samo ako je meso organskog porijekla, od napasanih goveda, živine iz slobodnog tova, ribe iz slobodnog ulova i slično. Što je hrana bliža prirodi, to je hranjivija”, zakjljučio je Novak Đoković.

Disciplina je ključ kod Novaka Đokovića

Uzimanje banice (ako je s glutenom) pravi je izuzetak u Novakovoj ishrani posebno ako znamo koliko je disciplinovan. Tako je poslije jedne od najvećih pobjeda u karijeri sanjao da pojede čokoladu.

“Koliko discipline? U januaru 2012, pobijedio sam Nadala u finalu Australijan opena. Meč je trajao pet sati i 53 minuta, što je bio najduži meč u istoriji Australijan opena i najduže finale singla na nekom grend slemu u open eri”, rekao je Novak i otkrio kako se potom obratio svom fizioterapeutu Miljanu Amanoviću.

“Poslije pobjede sam sjedio u svlačionici u Melburnu. Želio sam samo jednu stvar: da osjetim ukus čokolade. A nisam ga osjetio od ljeta 2010. godine. Miljan mi je donio tablu čokolade. Odlomio sam jednu kockicu – jednu sićušnu kocku – stavio je u usta i pustio da mi se topi na jeziku To je bilo sve što sam dozvolio sebi. To je potrebno da bi se bilo broj jedan”, kazao je Nole i potvrdio na ličnom primjeru koliko je odricanja potrebno za njegov nivo.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije