<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatska peti put igra s Brazilom. Evo kako je dosad prolazila

U istoriji svjetskih prvenstava osam reprezentacija osvajalo je naslov prvaka. Hrvatska je do sada igrala sa sedam svjetskih prvaka, jedino nikada nije igrala protiv Urugvaja. S Brazilom jest, no nikad ga nije pobijedila.

09. decembar 2022, 9:18

S Brazilom je Hrvatska dosad igrala četiri puta. Upisala je tri poraza i jedan remi. Prvi dvoboj odigran je 2005. u Splitu. Brazil je na Poljud stigao kao aktualni svjetski prvak, a prijateljski susret je završio 1:1. Hrvatsku je u vodstvo doveo Niko Kranjčar u 32. minuti, a na konačnih 1:1 poravnao je Ricardinho 10 minuta kasnije.

Niti godinu dana kasnije Hrvatska i Brazil su se ponovno susreli, ali ovoga puta u službenom susretu u skupini na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. U dvoboju 1. kola u skupini F na Olimpijskom stadionu u Berlinu 13. lipnja Brazil je bio uspješniji s 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Kaka u 44. minuti. Bio je to susret u kojem je Hrvatska odigrala odlično posve ukočivši Ronalda, Adriana i Ronaldinha. Ipak, jedna neopreznost u obrani i majstorija Kake stajala je Hrvatsku osvajanja jednog boda.

Treći put Hrvatska i Brazil igrali su međusobno na otvaranju Svjetskog prvenstva 2014. u Sao Paolu, a slavio je domaćin 3:1. U utakmicu koju je gledalo više od dvije milijarde ljudi Hrvatska je povela u 11. minuti autogolom Marcela, a u 29. minuti je izjednačio Neymar. U nastavku susreta ukazao se sudac Nishimura koji je u 70. minuti poklonio kazneni udarac domaćinu. Neymar je bio precizan. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Oscar u sudačkoj nadoknadi.

Posljednji međusobni susret Brazil i Hrvatska su odigrali u junu 2018. u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Dvoboj je igran na Anfieldu, a Brazil je slavio s 2:0 golovima Neymara u 69. minuti te Roberta Firmina u trećoj minuti nadoknade, piše Index.hr