<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gradonačelnica Pariza izričita: "Rusi i Bjelorusi nisu poželjni na OI!"

31. mart 2024, 1:25

An Idalgo se protivi dolasku Rusa i Bjelorusa u Pariz - dok Ukrajince dočekuje raširenih ruku.

Ljetnje olimpijske igre u Parizu sve su bliže – a na njima ruski i bjeloruski sportisti nisu poželjni, rekla je gradonačelnica francuske prestonice An Idalgo!

"Želim da poručim ruskim i bjeloruskim sportistima da neće biti dobrodošli u Parizu. Istovremeno, želim da poručim sportistima iz Ukrajine da ćemo ih podržati svom snagom", istakla je Idalgo za francuske medije.

List "Le mond" podsjeća da je Idalgo ove sedmice posjetila Kijev gdje je razgovarala sa predsjednikom Ukrajinskog nacionalnog olimpijskog komiteta Vadimom Gutsajtom i gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom, kao i sa ukrajinskim sportistima.

Međunarodni olimpijski komitet dozvolio je učešće ruskim i bjeloruskim sportistima na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. u Parizu, ali samo pod individualnim neutralnim statusom i pod uslovom da ispune niz kriterijuma.

Mnoge sportske organizacije širom svijeta, inače, zabranile su ruskim sportistima da učestvuju na njihovim takmičenjima kao odgovor na specijalnu vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

Sportistima je, takođe, zabranjeno da se takmiče pod državnom zastavom, kao i intoniranje ruske državne himne na velikim međunarodnim sportskim događajima, uključujući Olimpijske igre.

Od sportista se posebno traži da ne budu povezani sa vojnim strukturama i da ne podržavaju operaciju Rusije u Ukrajini.