<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EURO 2024: Sjajna predstava u Dortmundu, Turska slavila protiv Gruzije

18. juni 2024, 8:56

U prvoj od dvije utakmice koje se danas igraju, svoje snage su odmjerile Turska i Gruzija. Turci su bili uspješniji te savladali ekipu koja se po prvi put našla na Evropskom prvenstvu i to rezultatom 3:1.

Imali smo priliku da gledamo zaista lepršav i poletan fudbal, jak tempo, naročito kada je riječ o prvom poluvremenu.

Nismo dugo čekali na neka značajnija dešavanja na terenu. Igrao se 10. minut kada je lopta doslovno plesala po liniji. Pokušaj Ajhana koji je udario u stativu i zadrmao čitav gol ipak se održao van gola. Međutim, samo minut kasnije Gruzija je imala svoj dobar pokušaj, ali je Ginok je bio na visini zadatka. Jedan udarac sa distance koji je na putu ka golu i zakačio jednog igrača Gruzije, ali nije se dao prevariti čuvar mreže reprezentacije Turske.

Ali onda je uslijedilo vođstvo za Turke. Minuta je prvo bila 25. kada je desni bek Turske Melt Murdur očistio paučinu iz gola jednim pravim projektilom sa ivice šesnaesterca – 1:0. Ovo je drugi gol fudbalera Fenerbahčeka kada je u pitanju nacionalni dres.

Samo dva minuta kasnije mreža Gruzije se ponovo tresla, međutim gol je poništen zbog ofsajda.

Ubrzo je uslijedila kazna. Gruzija je stigla do izjednačenja. Poslije jednog dobrog napada koji je ulsijedio po desnoj strani te ubačene lopte, najbolje se snašao Mikautaze te tako donio poravnjanje svojoj ekipi – 1:1. Na poluvrijeme se otišlo sa tim rezultatom.

Drugo poluvrijeme je počelo dosta izjednačeno i tvrdo. Uglavnom se bitka odvijala na sredini terena. A onda je uslijedila magija Arde Gulera u 65. minuti kojom pokazao zašto igra za Real Madrid i zašto Karlo Anćeloti ima riječi hvale za ovog mladog momka – 2:1.

Ovo je inače bio drugi gol Gulera u A reprezentaciji Turske.

Imala je Gruzija veliku priliku da u 93. minuti donese izjednačenje svojoj ekipi, ali lopta je otišla pored gola.

A onda je tačku na utakmicu stavio Akturkoglu u posljednjim sekundama duela postavivši rezultat - 3:1 i to na praznu mrežu. Gruzija je na korner krenula sa svime što je imala, pa čak i sa golmanom što je rezultovalo kontranapadom na praznu mrežu i lakim pogotkom.

No, nemaju razloga da previše žale. Ono što se očivalo od Gruzije u ovoj utakmici to se i dobilo, ako ne i više – borbenost i požrtvovanost za svaku loptu.

S obzirom da je ovo prvo veliko takmičenje Gruzije, oni samo kao i njihovi navijači ima itekako na šta da budu ponosni.