<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dennis Rodman ide u Rusiju da traži oslobađanje košarkašice Griner

“Dobio sam dozvolu ići u Rusiju kako bih pomogao toj djevojci."

22. august 2022, 11:33

Ekscentrična bivša NBA zvijezda Dennis Rodman planira put u Rusiju gdje će pokušati potaknuti oslobađanje pritvorene WNBA košarkašice Brittney Griner, prenosi NBC News.

Ta televizijska mreža prenosi Rodmanove riječi o odlasku u Rusiju ove sedmice kako bi pomogao Griner, često smatranom jednom od najboljih WNBA košarkašica u historiji, koja je pritvorena u Moskvi radi posjedovanja droge.

“Dobio sam dozvolu ići u Rusiju kako bih pomogao toj djevojci. Pokušat ću otići ove sedmice“, rekao je 61-godišnji bivši košarkaš, peterostruki NBA prvak.

Ovaj ekscentrični sportaš je inače prijatelj sjevernokorejskom vođi Kim Jong-Unu te je hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Zvaničnik u vladi američkog predsjednika Joe Bidena za agenciju France Presse rekao je kako je “javna informacija da je vlada dala značajnu ponudu Rusiji te da će sve osim pregovora putem službenih kanala vjerovatno pogoršati inicijativu za oslobađanjem“ košarkašice Griner.

SAD je pozvao Rusiju da razmijene zatvorenike – Griner i bivši marinac Paul Whelan za osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, prenio je Bloomberg početkom augusta. Moskva teži odbijanju te ponude te želi dvoje Rusa u zamjenu za košarkašicu i vojnika.

Ruske vlasti uhapsile su Griner 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo.

Washington Post piše kako joj je 9 i pol godina duga zatvorska kazna izrečena zbog posjedovanja manje od grama ulja od kanabisa.

Griner, košarkašica Phoenix Mercuryja, stigla je u Rusiju izvan WNBA sezone kako bi igrala u Euroligi za ruski klub UMMC Ekaterinburg, što je radila od 2014. godine.

U Rusiju izvan američke sezone stiže veliki broj američkih košarkašica koje su tamo plaćene pet puta više nego u SAD-u, piše BBC.