Danas protesti u Banjaluci: Zaustavimo otimanje imovine od sporta!

Rukometni klub Borac i sportski klubovi organizuju protestno okupljanje danas sa početkom u 14:30 na platou Narodnog pozorišta nakon čega će uslijediti i protestna šetnja do Trga Krajine u Banjaluci

23. januar 2023, 8:39

Podsjetimo, Rukometni klub Borac m:tel već mjesecima, kao što je javnost već upoznata, vodi pravnu bitku sa fizičkim licem koje, kako navode u Borcu, pokušava na sve moguće načine da otme imovinu kluba, tj. grada Banjaluka i Republike Srpske, jer najtrofejniji rukometni klub i sve što je u njegovom vlasništvu pripada našem gradu i našoj Republici. Riječ je o prostorijama u Srpskoj ulici broj 4, u kojem se nalazi Mac Tire pub i koje je u posjedu kluba više od 37 godina.

Oni su početkom ove godine godine objavili saopštenje u kojem tvrde kako je "pravosuđe palo na ispitu" zbog najnovije odluke Okružnog suda u Banjaluci, kojom se odbacuje žalba RK Borac kao lica neovlašteno za žalbu po pitanju tog predmeta.

"Sramno je da je RK Borac m:tel, po istom predmetu, predao tužbu prije sedam mjeseci nadležnom Okružnom sudu, ali da ona još nije došla na red. S druge strane, fizičko lice sa kojim smo u sporu, tužbu je predalo prije tri mjeseca, a ona je, gle čuda, završena krajem 2022. godine (manje od 3 mjeseca). Takođe, sudija je odbacio žalbu Borca m:tel kao neovlaštenog lica, iako se prostor nalazi na istoj parceli na kojoj se nalazi i objekat koji je kupilo fizičko lice, a što se vidi iz svih dokaza priloženih sudu (parcela 3662 KO7). Pored toga sud je odbacio činjenicu da je klub u posjedu prostora već 37 godina. Postavlja se pitanje, koliko je drugih sporova, među kojima je i tužba našeg kluba, preskočeno prilikom uzimanja ovog predmeta i kako je moguće da se predmet ove vrste završi meritorno?" saopšteno je iz Borca.

Oni su dodali da su u posjedu dokumentacije koja dokazuje da je u pitanju prilivegovan status pojedinca, što dokazuje krivično djelo u borbi protiv gradskog sportskog kolektiva.

Zbog svega navedenog RK Borac m:tel ogorčen je na rad Tužilaštva, jer su u maju prošle godine podnijeli sve pravne radnje i obavijestili Tužilaštvo sa jasnim dokazima o kriminalu, krenuvši od samog postupka prodaje, do notarske kancelarije, geometara koji su bili angažovani u ovom procesu. Naveli su sva lica koja su učestvovala u tim, kako naavode, nezakonitim radnjama. Iako su se obratili svim relevantnim institucijama, jedino su povratnu informaciju dobili od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

RK Borac je prije nekoliko dana naveo i imena sudija koji učestvuju u ovom procesu, a imena se mogu pronaći na njihovom sajtu.

Iz ovog banjalučkog kluba za BUKU je rečeno da vlada velika zainterosovanost ljudi za ovaj slučaj, te da ih podržavaju i sportski kolektivi i bivši igrači kluba.

Rukometni klub Borac osnovan je 1950. godine i jedan je od najpoznatijih rukometnih kolektiva u BiH, bivšoj Jugoslaviji, pa i Evropi.

OSTALO IZ RUBRIKE