<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BIO HEROJ JUGOSLAVIJE: Gluvonijemi Damir Desnica sve što je zaradio u karijeri propalo u banci, zapalili mu kuću

12. april 2024, 1:47

Damir Desnica poznat je po tome što je dobio crveni karton zbog prigovora, a sve što je zaradio tokom karijere propalo je u banci.

Rijeka je lider prvenstva Hrvatske i ove godine mogla bi da dođe do svog drugog šampionskog pehara u istoriji. Prvi je osvojila u sezoni 2016/17, šest puta je bila osvajač Kupa Hrvatske, ali su i dalje veći trofeji Kupa Maršala Tita u dvije uzastopne sezone (1977/78 i 1978/89), kao i čuvena utakmica sa Real Madridom čija će 40. godišnjica biti obilježena u oktobru!

Rijeka je u šesnaestini finala Kupa UEFA davne 1984. godine pobijedila Real Madrid (3:1) na svojoj "Kantridi", ali nažalost nije uspjela u revanšu da potvrdi pobjedu jer je bila oslabljena zbog tri crvena kartona. Real je slavio 3:0, a jedan od crvenih kartona dobio je legendarni Damir Desnica i to zbog prigovora. Ništa tu ne bi bilo toliko čudno, da Desnica nije gluvonijem i nema šanse da je mogao da prigovori arbitru.

"U toj revanš utakmici belgijski sudija Rodžer Šeters doslovno nas je uništio isključivši Milenkovića, Tičića i mene. Posebno je bila farsa moje isključenje, zbog moga navodnog prigovora. Šta se u stvari desilo, sudija je svirao prekid, a ja sam nastavio da trčim... Kada sam vidio da svi stoje, izbio sam loptu u aut, a sudija me je isključio uz obrazloženje da sam prigovarao. Nešto nezapamćeno u istoriji fudbala. Samo znam da je tog sudiju UEFA doživotno suspendovala, međutim ostaje žal što nas je Real izbacio, a bili smo bolji", objasnio je u jednom intervjuu Desnica.

Desnica je inače iz Obrovca kod Knina i osnovnu školu završio je u Zagrebu, da bi se potom prebacio u Rijeku gdje su primijetili da je vrlo dobar fudbaler. Napravio je više nego solidnu karijeru jer je od 1976. do 1985. godine nosio dres kluba sa "Kantride" i postigao je 55 golova sa "jedanaesticom" na leđima u 265 utakmica. Igrao je još za belgijski Kotrajk, Zadar, Orijent i još neke manje poznate klubove u Hrvatskoj, da bi 1998. godine završio karijeru.

Interesantno je da je u jednom trenutku imao i ponudu Zvezde, ali se povrijedio i potom odlučio da ipak ostane u Rijeci, dok drugog poziva sa "Marakane" nije bilo. U dresu reprezentacije Jugoslavije odigrao je samo jedan meč, ali je sa mladim timom bio prvak Evrope 1978. godine (igrali su Pižon, Šestić, Zajec...). U Finalu protiv Istočne Njemačke, upravo je Desnica postigao gol.

Nažalost, po završetku karije dogodile su mu se mnoge ružne stvari. Novac koji je štedio u Ljubljanskoj banci je nestao preko noći, što se dogodilo i još hiljadama ljudi u Hrvatskoj koji su ostali bez ušteđevine. Sve što je Desnica skupljao tokom 16 godina profesionalne karijere, nestalo je preko noći, dok je prema nekim informacijama i njegova kuća u rodnom Obrovcu zapaljena tokom ratnih devedesetih.

Upravo zato se Desnica vratio fudbalu i igrao za amaterske klubove da zaradi "neki dinar", a pomogla mu je i Rijeka koja mu je našla posao domara na stadionu, dok je radio i kao trener mlađih kategorija u jednoj školi fudbala. Na sve to, bio je teško bolestan tokom 2017. godine i srećom na vrijeme je operisao prostatu.

Danas živi u Rijeci i povremeno odlazi na utakmice kluba koji je na putu da osvoji novi šampionski naslov.