<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

“Za žrtve genocida čuo je cijeli svijet”: Majke Srebrenice se zahvalile Vjosi Osmani zbog sinoćnjeg govora

23. april 2024, 5:30

Majke Srebrenice zahvalile su se danas predsjednici Kosova, Vjosi Osmani, zbog govora kojeg je sinoć održala na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija posvećenoj odnosima Beograda i Prištine. Dok je govorila o stradanjima i Albanaca, ali i ljudi u Bosni i Hercegovini, iza nje su sjedile žrtve silovanja - za koje je tražila izvinjenje od, na sjednici prisutnog, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Osmani je u New Yorku pozvala zvaničnike da posjete Kosovo i uvjere se u napredak zemlje, dodavši da bi najradije govorila samo o njenoj budućnosti – što nije u potpunosti moguće jer je i budućnost i sadašnjost, kako je rekla, oblikovana izostankom pravde.

Potom se nastavila obraćati Vučiću koji je predstavljao Srbiju, a koji je, kako je rekla, umjesto da se suoči sa prošlošću, odabrao propagandu i poricanje.

“Umjesto pravde Vučić bi nam danas trebao reći da li žali što je pripadao režimu koji je uzrokovao ubistva više 115.000 civila, žali li za bilo čime iz svoje karijere u devedesetima, žali li što je stajao iza Šešelja dok je on pričao o ubistvima Albanaca, žali li zbog protjerivanja novinara iz zemlje tokom ovih ratova, žali li zbog veličanja Miloševića, čak i prije godinu dana kada ga je nazvao ‘sjajnim čovjekom, sa sajnim namjerama’, žali li što je tako lojalno služio ovome režimu, što je pozivao na genocid u Srebrenici sa govornice parlamenta”, upitala je Osmani.

Rekla je kako iza sebe ima Albanke, žrtve silovanja, zatraživši izvinjenje za njihove patnje.

Izvinjenja nema, no stigli su izrazi zahvale iz Srebrenice.

“Zahvalne smo predsjednici Osmani, njen govor o žrtvama genocida u Srebrenici, žrtvama genocida nad Albancima čuo je čitav svijet. Ovakav govor pamtiće generacije. Hvala vam!”, poručile su Majke Srebrenice.

U Ujedinjenim nacijama se, podsjetimo, početkom maja očekuje i usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Vučić ne prestaje lobirati protiv ovog čina, pa je tako i jučer, prilikom svog boravka u New Yorku zamolio sve članice UN-a da do toga ne dođe, rekavši da je u Misiji Srbije u UN-u formiran i poseban štab “zadužen da prati ovaj pokušaj”.