<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vučić na SNS mitingu: Politički skup bez katarze

Govorio je o važnosti jedinstva, ali u isto vreme i vređao političke protivnike. A to se čulo i od govornika koji su se obratili pre njega. Rekao da je ovo poslednje obraćanje kao predsednika stranke

26. maj 2023, 9:35

Ono što je najavljeno kao najveći miting u istoriji Srbije, on to nije bio. Veliki broj građana došao je na skup, centar Beograda bio je zatvoren za saobraćaj, ali ipak nedovljno da bi to bio najveći skup u istoriji Srbije kako je to najavio lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, piše Vreme

A da je toga svestan i sam Vučić, pokazuje i to što je u jednom trenutku tokom svog obraćanja rekao: “Srećan sam što vidim koliko vas je ostalo ovde”.

Neposredno pre nego što je počeo zvanični deo mitinga nešto posle 19 sati u Beogradu je počela da pada jaka kiša, a već oko 20 sati na Brankovom mostu je bila kolona ljudi koja se vraća sa mitinga ne dočekavši Vučićevo obraćanje.

Iako se negde očekivalo da će se tokom obraćanja čuti nešto važno, pa čak i da li nas na jesen čekaju izbori, to se nije desilo.

Na početku svog obraćanja na kontramitingu Vučić je prvo pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu žrtvama dva masovna ubistva.

Govorio je o važnosti jedinstva, ali u isto vreme i vređao političke protivnike. A to se čulo i od govornika koji su se obratili pre njega.

Dodvoravanje onima koji su protiv njega

Rekao je da su neki tragediju koja nas je zadesila zloupotrebili. Pri tome, kako je rekao ne misli na obične ljude koji su šetali, Oni su pristojni, rekao je, koji žele dobro, ali da ne može da ceni politčare jer su zloputrebili navjeću tragediju.

“Oni ne zaslužuju poštovanje, samo prezir. A naš narod koji je želeo da nešto učini zaslužuje poštovanje”, rekao je Vučić.

Pozvao je na dijalog političare opozicije ali poručio da prelaznih vlada neće biti.

"Dok sam živ to vam neću potpisati. Vlast će se birati na izborima i narodnom voljom", naglasio je Vučić.

Kako je rekao, večeras se i poslednji put obraća kao predsednik SNS, a da je od sutra predsednik svih građana. Za Vidovdan je najavio formiranje Narodnog bloka.

Kako je rekao, cilj svega je da se sruši on i Vlada Srbije, te da političare ne interesuju deca, Kosovo i Srbija.

Oni koji dele pozivaju na pomirenje i vređaju

Za govornicom su se smenjivali glumac Lazar Ristovski, lider SPS Ivica Dačić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Njihove navodne pozive na jedinstvo i pružanje ruke pomirenja, pratili su komentari da su oni koji se okupljaju na protestima “Srbija protiv nasilja” zloupotrebili tragedije i koji ne žele dobro Srbiji. Lazar Ristovski dozvolio je sebi da pominje čak i građanski rat.

Čitav miting prošao je u veličanju lika i dela Aleksandra Vučića, te da je on jedini lider Srbije. Za tu potrebu došao je čak i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto koji je rekao da su do dolasak Vučića, Mađarska i Srbija bile nepriljateljske zemlje, a zahvaljujući Vučiću prijateljske. Pored toga da je budućnost jedino svetla uz Vučića, isticano je kako je Kosovo najvažnija tema.

Milan Knežević, jedan od lidera Koalciije za budućnost Crne Gore na mitingu SNS u Beogradu rekao je da ako njegova koalicija pobedi na izborima u Crnoj Gori i on postane premijer, prva odluka koju će uraditi je da će povući priznanje Kosova.

Glumac Lazar Ristovski rekao je da ovaj miting pokazuje da postoji Srbija van Beograda. On je upozorio da ako se ova konfrontacija u društvu nastavi daljim zaoštravanjem odnosa i mržnjom preti opasnost od građanskog rata. Kako je rekao, dva su načina da se ova situacija reši, a oba podrazumevaju katarzu.

"Jedna je zajednička katarza kroz zajednički zagrljaj u kojem bismo prolili suze radosnice, a u to malo verujem. A drugi način je da se desi katarza u kojoj pada krv na ulicama, gori Skupština i u kojoj se gine. U tom slučaju Srbija se vraća 100 godina unazad", upozorio je Ristovski.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je na mitingu da kada je počeo da se bavi politikom, pre 30 godina, nije verovao da će ikada govoriti na skupu posvećenom borbi protiv nasilja, i to nasilja Srba nad Srbima.

"Nema tog čoveka kojeg nije pogodilo ubistvo dece, ubistva u Mladenovcu, nasilje nad ženama. Nije poršlo ni 40 dana, minut ćutanja je malo da sva tragedija i tuga stane. Zato je važno da pokažemo poštovanje prema žrtvama, da saučestvujemo u velikom bolu i da podržimo ono što je (Aleksandar) Vučić rekao – zatrti nasilje i nasilnike da se nikad ne ponovi u Srbiji.

Govoreći o predaji Slobodana Miloševića Hagu, on je istakao "Ne dam našeg predsednika, ne dam predsednika kojeg smo svi izabrali".

Organizatorima protesta "Srbija protiv nasilja" poručio je da ne organizuju demonstracije jer brinu o deci, već da bi došli na vlast i istakao da im neće biti dozvoljeno da ponovo osvoje vlast na ulici kao 5. oktobra.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na mitingu da srpski narod danas tuguje za stradalom decom koja su izgubila život u masovnim ubistvima.

"Neki su pomslili da je Srbija slaba. Ona jeste tužna jer je izgubila decu, ali nije slaba i ovo okupljanje govori da ona nije slaba. Oni koji su okupili bulumentu protiv Srbije i srpskog naroda neće proći. Džabe Britancima što okupljaju ovde satrape i izdajnike protiv srpskog naroda koristeći tako bezočno događaje kao što je ovaj", poručio je Dodik sa bine ispred Skupštine Srbije.