<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Velika promjena od ponoći na hrvatskim aerodromima: Za sve je 'kriv' Schengen

Promjena

25. mart 2023, 3:22

Kontrole na unutarnjim zračnim granicama u Hrvatskoj ukinut će se 26. marta 2023. s obzirom na to da se ta promjena mora podudarati s datumima ljetnog/zimskog rasporeda IATA-e.

U trenutku promjene s jednog na drugi red letenja svi letovi prema državama članicama šengenskog područja postaju letovi unutar tog područja. 

Promjena je to od koje najveća očekivanja imaju u prometnom i turističkom sektoru u kojima su uvjereni u porast poslovanja te određene financijske i vremenske uštede, prenosi Dnevnik.hr.

''Od ove sedmice Hrvatska rješava i zaokružuje i svoje članstvo u schengenskom prostoru s obzirom na to da se režim ulaska u Hrvatsku na aerodromima dovodi u ravan s onim što od 1. januara imamo na svim drugim prometnim pravcima.

Tako će se svi letovi u i iz Hrvatske u zemlje Schengenskoga prostora tretirati kao domaći letovi'', istaknuo je premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana na sjednici Vlade.

"Očekujemo da će i Schengen i europodručje, u kontekstu priprema za novu turističku sezonu, biti prava, velika dodana vrijednost", kazao je premijer.

Osim porasta prometa, zajedničko svim aerodromima je, kako su ranije kazale za Hinu, da ne očekuju probleme u primjeni schengenskih pravila u zračnom prometu, te da zbog ulaska u Schengen ne planiraju dodatno zapošljavanje jer ono ovisi o planiranom prometu i broju operacija aviona.

One su se građevinskim radovima i drugim prilagodbama putničkih terminala i drugih prostora za kretanje putnika pripremale za ulazak u Schengen, od kojega ne očekuju probleme, nego lakši prolaz putnika i porast prometa na razine prije pandemije.