<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Uoči Spasovdanske litije: Sveštenici pravili selfije sa LGBT aktivistima

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije na kojima se vide sveštenici Srpske pravoslavne crkve u društvu LGBT aktivista ispred Prajd Info Centra u Beogradu.

25. maj 2023, 11:50

Foto Belgrade pride

Do ovog susreta došlo je u sredu uveče tokom probe Spasovdanske litije.

Na jednoj od fotografija se vide trojica sveštenika koji tokom probe litije stoje uz aktiviste iz Prajd Info Centra nasmejani i kako prave zajednički selfi. 

Inače, današanja litija prolazi i kroz ulicu Kralja Milana gde se nalazi Prajd Info Centar. 

Prajd Info Centar je na svom zvaničnom instagram nalogu podelio kako je do ovog susreta došlo: “Vežbali su koreografiju za današnju litiju, prišli su tu, bilo ih je 40-ak, bili su ljubazni i prijatni, ćaskali sa nama, slikali se“.

Direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders Goran Miletić za portal Nova.rs podelio je svoj pozitivan stav o ovom susretu.

"Juče ispred Prajd Info Centra desio se spoj dva sveta. Tokom generalne probe današnjih litija, Prajd Info Centar bio je opkoljen sveštenstvom koje se slikalo sa volonterima i volonterkama i radnicima Prajd Info Centra. Interakcija koja je bila prijatna, zabavna i neuobičajena u ovoj klimi samo je dokaz kako odnos između crkve i LGBTI+ zajednice ne mora biti neprijateljski”, rekao je Miletić.

Povodom slave Grada Beograda, Spasovdanska litija proći će centrom Beograda.

S.I./Nova.rs