"Srbi s dvojnim državljanstvom dobivaju pozive za mobilizaciju iz Srbije. Među njima su i policajci"

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček rekao je u srijedu u Saboru Hrvatske da od oktobra 2022. brojni hrvatski građani koji su ujedno i državljani Srbije dobivaju pozive za regrutaciju vezano za moguće mobilizacije vojske Srbije ako dođe do rata na Kosovu.

25. januar 2023, 11:31

foto Arhiva

"Među onima koji su dobili poziv za mobilizaciju su i djelatne osobe Ministarstva unutarnjih poslova RH, hrvatski policajci. Koliko imamo saznanja, bar 15 hrvatskih policajaca iz policijskih uprava Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske dobili su pozive jer imaju dvojno državljanstvo, da se jave u Sremsku Mitrovicu", rekao je Pavliček uime Kluba Hrvatskih suverenista u slobodnom govoru u Saboru.

Ističe kako imaju saznanja da se na taj poziv javio jedan hrvatski policajac koji je stupio u kontakt s vojskom Srbije te dobio zadatke kako se ponašati u slučaju mobilizacije. Pavliček je upozorio kako se radi o sigurnosnom propustu, prenose mediji iz Hrvatske

"Ovaj slučaj htio se zataškati. Ravnateljstvo policije o tome nije obavijestilo hrvatsku javnost. U to su se upleli i čelni ljudi SDSS-a kako bi se ovaj slučaj zataškao jer se radi o pripadniku srpske manjine iz neposredne blizine Vinkovaca", izjavio je Pavliček. Podsjetio je kako je ta osoba suspendirana s dužnosti i čeka se disciplinski postupak.

Ustvrdio je kako se o tom slučaju nije očitovao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović niti ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je, smatra, zbog toga trebao poslati protestnu notu Srbiji.