<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Skandal u komšiluku: Neovlašteno objavljeni podaci o milionima vozila i njihovim vlasnicima

27. maj 2024, 3:40

U Hrvatskoj je izbio skandal nakon što je otkriveno da su podaci o više od milion vlasnika motornih vozila neovlašteno izašli u javnost.

Index javlja da je N1 dobio pojašnjenje Bezbjednosno operativne agencije Hrvatske (SOA) iz koje su objasnili da do curenja podataka o vozilima i vlasnicima vozila u Hrvatskoj nije došlo hakovanjem nego tako što je osoba koja je imala pristup tim podacima neovlašteno napravila kopiju i objavila je. Napomene radi, riječ je o oko 2,4 miliona zapisa o vozilima i 1,1 milion fizičkih osoba. Među neovlašteno objavljenim podacima  su imena, adrese, poreski brojevi, JMBG-i, datumi rođenja, registracije i ostali podaci o vozilima i njihovim policama osiguranja.

“S obzirom na to da se radi o navodima o počinjenju kaznenih djela, SOA je o istom izvijestila Državno odvjetništvo i Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo policije, kao i Agenciju za zaštitu osobnih podataka zbog moguće povrede zaštite osobnih podataka. Radi provedbe daljnjih istražnih radnji ne možemo iznositi više podataka o ovom slučaju, a SOA svojim sposobnostima stoji na raspolaganju nadležnim tijelima”, navode iz SOA-e.

Iz Centra za vozila Hrvatske preko kojeg se registruju automobili u Hrvatskoj za N1 kažu kako evidenciju o registriranim i označenim vozilima, u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na cestama vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je poručio da traju intenzivni izvidi o tome kako su iscurili podaci o vozilima i njihovim vlasnicima, naglasivši da ti podaci nisu iscurili iz MUP-a, kao i to da ih nema u javnom prostoru. Božinović je u izjavi novinarima naveo da je MUP pokrenuo intenzivne izvide u četvrtak popodne, kad ga je SOA obavijestila da se radi o najvjerojatnije kaznenim djelima vezanima uz raspolaganje određenim podacima, kao i da izvide također provodi i Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP)", piše Index. 

O curenju su se oglasili i iz Agencije za zaštitu osobnih podataka. Potvrdili su da je došlo do curenja podataka.

"Agencija za zaštitu osobnih podataka zaprimila je informaciju kako je došlo do curenja osobnih podataka više od milijun fizičkih osoba vlasnika vozila.

Javnost obavještavamo kako je u tijeku nadzorno postupanje nad svim relevantnim subjektima u konkretnom slučaju te se utvrđuju sve okolnosti, kao i stvarni voditelj obrade baze podataka u kojoj su sadržani predmetni osobni podaci. O svim daljnjim relevantnim informacijama obavještavat ćemo javnost redovito", objavili su iz AZOP-a, prenosi Index.