<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šapić uzeo slike vrtića u Boru i škole u SAD-u i predstavio ih kao buduće projekte u Beogradu

Tviterom su počele da kruže fotografije objekata koji izgledaju isto kao najavljeni vrtić i škola

08. decembar 2023, 11:50

„Višnjička banja dobija vrtić, osnovnu školu, a proširenjem Slanačkog puta omogućava se dobra saobraćajna veza sa centrom grada“, najavio je juče Aleksandar Šapić, kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda tokom posete Višnjičkoj banji. Šapić je javnosti predstavio kapacitete budućeg vrtića i škole, a iza njega se moglo videti i kako će objekti izgledati. Međutim, izgled buduće škole je identičan dizajnu jedne srednje škole u američkoj državi Juti, a najavljeni vrtić izgleda gotovo identično kao projekat za Evropski vrtić u Boru iz 2020. godine. Juče se ovim povodom na Fejsbuku oglasio arhitekta iz Niša, Milan Stevanović navodeći da je Šapić „ukrao njihov render za projekat Evropskog vtića u Boru, koji su radili za Kapaprojekt”.Aleksandar Šapić, kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda najavio je juče da će Višnjička banja u narednom periodu dobiti novi vrtić i osnovnu školu. Rekao je da će radovi početi sledeće godine, ali nije precizirao kog meseca, piše Raskrinkavanje.rs

„Kada je u pitanju izgradnja osnovne škole, imovina je potpuno rešena i objekat će se prostirati na površini od dva hektara. Moderna škola će biti namenjena za obrazovanje 900 dece. (...) Vrtić je ovom kraju takođe neophodan. Naredne godine i taj projekat ulazi u plan Grada“, izjavio je Šapić juče ispred tabli na kojima je prikazan izgled škole i vrtića.

Nakon Šapićeve najave u Višnjičkoj banji, tviterom su počele da kruže fotografije objekata koji izgledaju isto kao najavljeni vrtić i škola, uz navode da je reč o render fotografijama (kompjuterski generisane slike koje prikazuju budući dizajn objekata). Na njih je ukazalo nekoliko korisnika, a među njima i Eko Straža.

Zgrada buduće osnovne škole u Višnjičkoj banji izgleda gotovo identično kao predloženi dizajn jedne srednje škole (Skyline High School) u izgradnji u državi Juti u SAD-u, čija je izgradnja počela u oktobru prošle godine.

Foto: Printscreen/ gradonacelinikbg (levo), Skyline High School (desno)

Oba objekta izgledaju gotovo identično, prozori i vrata su isti, kao i krošnje drveća, čak je i raspored ljudi i oblaka na obe slike identičan. Jedina uočljiva razlika je što se na prikazu srednje škole iz Jute (desna slika) vidi natpis „Performing arts“.

I zgrada budućeg vrtića u Višnjičkoj banji se već mogla videti 2020. godine, ali kao predloženi izgled Evropskog vrtića u Boru. Reč je o projektu koji je tada radio niški biro Kapaprojekt, na čijem se sajtu može pronaći i danas.

Foto: Printscreen/ beograd.rs (levo), kapaprojekt.com (desno)

Objekti izgledaju gotovo identično - iste boje, isti broj i raspored prozora, isti oblik zgrade. Razlika je u tome što vrtić u Višnjičkoj banji ima dodatak pozadi koji se izdiže sa leve strane, a ispred su prikazana deca.

Predloženi izgled vrtića je 2. septembra 2020. godine podelio na sajtu behance.net arhitekta Milan Stevanović.

„Danas delimo projekat koji smo završili u junu za naše prijatelje iz Kapaprojekta, arhitektonskog biroa iz našeg rodnog grada Niša“, napisao je Stevanović tada uz nekoliko fotografija koje prikazuju izgled vrtića.

Stevanović se ovim povodom oglasio i juče na svom Fejsbuk profilu, navodeći da je Šapić „pored rendera Performing Arts škole iz Jute ukrao i naš render za projekat Evropskog vrtića u Boru koji smo radili za Kapaprojekt. Zapravo, uzeli su dva rendera i spojili u jedan. Samo ne znam da li si sami smuljali dva rendera u jedan ili su ubacili u AI da im ona iskombinuje.“

Projekat za Evropski vrtić u Boru je 30. marta 2021. pobedio na konkursu Bringing Light to Life, a član gradskog veća u Boru, Dobrica Đurić je u aprilu iste godine, za RTV Bor rekao da grad Bor nema sredstva da izgradi vrtić, ali će sa projektom aplicirati kod više institucija kako bi našli donatore za izgradnju.

Osim na Šapićevom zvaničnom Instagram nalogu, izgled budućih vrtića i škole u Višnjičkoj banji se mogu pronaći i na sajtu Grada Beograda, kao i u video zapisu koji je napravio Tanjug.