<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prva američka sankcija za Kosovo

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vježbi "Defender Evropa 2023", prva posljedica za Vladu Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da eskalira situaciju na sjeveru.

30. maj 2023, 8:35

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Vlade Kosova u sjevernim opštinama imati posljedice po bilateralne odnose.

- Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je sinoć donio američki komandant za Evropu da otkaže učešće Kosova u Defender Europe 2023, što se dogodilo preko noći - rekao je Hovenijer na sastanku sa nekoliko novinara u Prištini.

Za Kosovo su ove vježbe završene, dodao je Hovenijer.

Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese tzv. Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu.

Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savjet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na sjeveru - navodi on