<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prosvjetni radnici iz Srbije traže zabranu emitovanja rijalitija

Prosvjetari su održali protestni skup ispred sjedišta Ministarstva prosvete Srbije u Beogradu

04. maj 2023, 2:33

BEOGRAD (AA) - Zabranite sve rijaliti programe iz kojih se edukuje ružnoća duše i tela, zaustavite izopačenost, rečeno je danas na odavanju počasti ubijenima u masakru počinjenom u sredu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu u kome je stradalo osam učenika i radnik obezbeđenja, javlja Anadolija.

Članica Izvršnog odbora sindikata Foruma srednjih stručnih škola (FSSŠ) Branka Roganović je na skupu održanom ispred srbijanskog Ministarstva prosvete upitala ko će odgovarati za masakr koji se dogodio i upozorila da će biti još žrtava "ako ne maknete crnu hroniku sa svih naslovnih strana i nasilje u svim segmentima, i ne prestanete da ga reklamirate".

Ona je zatražila i da se u Srbiji zabrani "reklamiranje kriminalaca po školama", aludirajući na vest koja je samo nekoliko dana pre masakra zapanjila srbijansku javnost - da je osuđeni kriminalac i rijaliti zvezda Kristijan Golubović u jednoj beograskoj osnovnoj škokli učestvovao, u ulozi nastavnika, u snimanju spota jedne beogradske muzičke grupe.

Roganović je ocenila da su srbijanski sistem i društvo zatajili i zatražila da se spreči "bezumlje koje se plasira na TV ekranima već 30 godina".

Predsednik FSSŠ Milorad Antić rekao da 3. maj 2023. godine treba da bude urezan u glavama nastavanika koji su sa suzama i tugom odlazili na časove.

Dodao je da FSSŠ traži zaštitu nastavnika i profesora od roditelja, učenika, direktora i Ministarstva prosvete.

"Prestanite da menjate zakone, da se dodoravate roditeljima i đacima, tražimo da nastavnik ima autoritet, ugled i čast", rekao je Antić.

Dodao je da su na "neki način" i nastavnici krivi zbog onoga što se dogodilo.

Antić je rekao i da krivi i srbijansko društvo i ministra prosvete Branka Ružića, za koga je odmah zatim ocenio da "nije on jadan kriv za ovaj problem", i istakao da su direktor i čitav kolektiv škole "Vladislav Ribnikar" znali za problem, i da to bi trebalo "da se sankcioniše".

Predsednica Parlamenta Elektroteničke škole "Rade Končar" Milica Samardžić rekla je da bi školovanje trebalo da bude najlepši period u životu svakog čoveka i da mu u sećanju ostanu samo lepe uspomene, a ne suze strah i bol.

"Zagrlite ljude koje volite, pitajte osobu koja plače na klupi da li je dobro, pomozite nekom ako vidite da mu je pomoć potrebna", poručila je Samardžić.

Ona je ocenila da je postupak dečaka koji je počinio masakr bio "vapaj nesnađenog i duboko nesrećnog deteta koje nije svesno svojih postupaka" i velika opomena svima da se takva tragedija nikada ne ponovi.