<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Crna Gora

Parlamentarna većina potpisala inicijativu za razrješenje Đukanovića

Šta slijedi?

23. septembar 2022, 7:26

Parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore skupila je 41 potpis podrške prijedlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav, odnosno postupka za njegovo razrješenje.

Inicijativa je dostavljena predsjedniku Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović, potvrdio je Srni poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović.

"Predsjednik Crne Gore povrijedio je Ustav Crne Gore jer nije pozvao na razgovore o mandataru za sastav Vlade sve predstavnike političkih partije zastupljenih u Skupštini Crne Gore, a što je bio dužan da učini. Poziv nisu dobile partije Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija, i savez građana CIVIS, dok je pozvana Liberalna partija koja ima jednako mandata kao i prethodno nabrojane stranke. Takvu selektivnost Ustav Crne Gore ne poznaje", navodi se u dokumentu.

Navodi se i da parlamentarna većina konstatuje da Đukanović tim činom nije pozvao na razgovor ni Miodraga Lekića koji je dogovorom parlamentarne većine dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, a koji je kao predsjednik partije Demos njen predstavnik što je jasna povreda najvišeg pravnog akta.

Poslanici DF-a, Demokratske Crne Gore, Ujedinje i Prave Crne Gore, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene (PzP) i CIVIS-a potpisali su Prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav.

Na sastanku parlamentarne većine u Crnoj Gori 19. septembra dogovoreno je formiranje nove vlade, a kandidat za mandatara je lider Demosa Miodrag Lekić.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije prihvatio prijedlog da mandat za sastav vlade bude povjeren Miodragu Lekiću i podnio je prijedlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.