<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatska

Ovaj gradić kod Makarske riješio problem 'rezervacije' peškira: Sve funkcioniše

Turisti poštuju gradonačelnikovu odluku

03. juli 2022, 12:39

Brela su jedno od najljepših mjesta na Makarskoj rivijeri, ali i cijelom Jadranu. Plava zastava za čisto more i dalje je istaknuta u centru gradića.

Prije pet godina, ne tako davnog 1. augusta 2017. godine, načelnik Brela, gradića na Makarskoj rivijeri, Stipe Ursić, kako je krenuo u borbu s problemom "rezervacije" plaže peškirima.

On je tada odlučili stati na kraj tom problemu te donio odluku da na svakoj plaži stoji zabrana ostavljanja peškira bez nadzora od 22 sata navečer do 8 sati ujutro.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba ovog vikenda se uvjerila da odluka načelnika Ursića i danas funkcioniše i da turisti poštuju njegovu odluku.

"Zaista je tako, rezervacije peškira više nema. U početku je bilo malo revolta, ali su pojedinci nakon plaćenih kaznih prihvatili odluku načelnika za ljepši i bolji izgled plaža", kaže naša sagovornica s kojom smo razgovarali

Na putu do Brela, u onom dijelu kada se spuštate prema samoj plaži, primijetili smo mnogo automobila koji su nepropisno parkirani. Uredno su dobili kazne koje iznose 200 kuna (oko 55 KM).

Najveći problem Brela su parking mjesta. Cijena parkinga za jedan sat iznosi 20 kuna (skoro 5,50 KM).

"Mnogo je to novca za sat. U Francuskoj nije parking 2 eura za jedan sat", kaže nam turista.

Na putu do Brela, u onom dijelu kada se spuštate prema samoj plaži, primijetili smo mnogo automobila koji su nepropisno parkirani. Uredno su dobili kazne koje iznose 200 kuna (oko 55 KM).

Na samoj plažičim se smjestite pred vas će u rekordnom roku doći neko od tour operatora za vožnju brodicom prema Bolu ili okolnim mjestima. Vožnja brodicom košta 40 eura (oko 80 KM), s pauzom na Bolu od pet sati, dovoljnih za kupanje.

Najjeftinija pizza, ona Margarita, iznosi 60 kuna (oko 15 KM). One skuplje su 80 kuna (20 KM).

Riblja plata sa nekoliko orada, lignji i pohovanog oslića košta 330 Kuna (85 KM). Same lignje su 100 kuna (oko 27 KM). Kafa je