<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Olujni vjetar “divlja” širom regije, na “udaru” Zagreb, Beograd….

Sunčano jutro u velikom dijelu Hrvatske pokvario je olujni vjetar koji je nosio drveća i krovove te uzrokovao pravu materijalnu štetu.

04. februar 2023, 2:30

DHMZ je stoga oglasio crveni alarm za cijelu obalu uz izuzetak Istre, za koju je upaljen narančasti alarm. Za cijelu sjevernu Hrvatsku upaljen je narančasti alarm, a žuti za ostatak zemlje.

Jutros od 9:50 sati zbog vremenskih neprilika, zatvorena je u oba smjera Sljemenska cesta za kretanje osobnih vozila. Promet se odvija autobusima javnog gradskog prijevoza.

U brojnim dijelovima Zagreba stabla su od siline vjetra pala na automobile. “Od jutra je odrađeno 40-ak intervencija”, javili su zagrebački vatrogasci, a većina intervencija se odnosila na uklanjane stabala.

I osječki su vatrogasci u subotu prijepodne intervenirali 15-ak puta, nastale štete otklanjaju djelatnici komunalne tvrtke Unikom, a zbog nevremena otkazan je sajam antikviteta. “Za danas planirani sajam antikviteta je otkazan, a u tijeku su pripreme za uklanjanje štandova sa glavne osječke tržnice”, izjavila je direktorica osječke “Tržnice” Ivana Davidović.

Zbog jakog vjetra, na tržnici je pukao dio nadstrešnice, ali prema dosadašnjim informacijama nema ozlijeđenih.

Na novinarski upit zašto su odlučili organizirati sajam unatoč upozorenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda o dolasku nevremena, Davidović kaže kako su pratili prognoze, ali da nitko nije mogao predvidjeti ovakve orkanske udare vjetra.

U osječkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi izvijestili su kako su prijepodne imali 15-ak intervencija, najviše uklanjanja srušenih stabala, grana i dijelova limenih krovova.

Na terenu su i djelatnici nekoliko radnih jedinica Unikoma, koji čine sve da se osigura prohodnost ulica, uklone otpale grana te očiste nogostupi i ulice.

Jak vjetar najavljen je tijekom cijelog dana, pa ćemo u pripravnosti biti cijeli vikend, istaknuo je direktor Unikoma Igor Pandžić.

“Ne izlazite van ako ne morate. Olujni vjetar ruši drveće i diže krovove. Do 14.00 sati će pojačavati. U OŠ Suhopolje vjetar je digao krov s garaže i bacio na školu”, napisali su iz Virovitičko-podravske županije.

Vjetar u Beogradu rušio grane, u Vojvodini dostigao brzinu od 100 km/h

Burno vrijeme nas prati ove subote. Širom Srbije ima izolovanih pljuskova, praćenih olujnim udarima vjetra i grmljavinom.

U Vojvodini je vjetar dostizao udare orkanske jačine, do 100km/h.

Kako je objavio novosadski portal 021, drveće je palo na kolovoz kod Lidla u Ive Andrića, potom u Ljubomira Nenadovića na parkiran automobil, a na Sajlovu i Kamenjaru su pale bandere na kolovoz. Kod TC Big drvo je palo na nekoliko automobila na parkingu.

Velika oluja i vremenske neprilike danas u 9:50 sati prouzrokovali su tehničke probleme u funkcionisanju sistema kontaktne mreže na deonici između Inđije i Novog Sada, na pruzi između Beograd Centra i Novog Sada, navode iz Infrastruktura željeznice.

Upozorenje za posjetioce Bjelašnici, na području BiH na snazi narandžasti meteoalarm

Na području cijele Bosne i Hercegovini na snazi je narandžasti meteoalarm zbog olujnog vjetra koji na vrhu planine Bjelašnice dostiže brzinu i do 133 kilometra na sat.

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je za subotu narandžasto upozorenje za područje cijele BiH zbog vjetra čiji intenzitet može biti umjeren do pojačan, a na trenutke i olujan brzine 60 kilometara na sat i više.

Iz Olimpijskog centra Bjelašnica obavijestili su na društvenim mrežama korisnike da vjetar trenutno dostiže brzinu od 114 kilometara na sat na međustanici, dok na vrhu Bjelašnice dostiže brzinu od 133 kilometra na sat.

N1