<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Odgovor na potez Osmanijeve: Vučić pokazao slike silovane Srpkinje

22. april 2024, 9:00

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN sliku silovane i brutalno ubijene Srpkinje na Kosovu i Metohiji i istakao da je to što je predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani dovela žene koje su navodno silovane predstavlja politički teatar i namještaljku za srpsku delegaciju.

“Da li zaista verujete da nije bilo silovanih Srpkinja na Kosovu, mogu da vam pokažem Maricu Mirić iz Belog Polja sa Kosova”, rekao je Vučić, a potom pokazao sliku silovane i brutalno ubijene Srpkinje.

On je rekao da je Osmanijeva na sjednicu dovela pojedice koje ovdje ne pripadaju, ni diplomatskom koru ni savjetnicima.

“Ovo je neka vrsta političkog teatra i kao neka nameštaljka za srpsku delegaciju. Kao da je neki sudski proces suđenje šta se desilo pre 20 godina, nijedna reč o izveštaju u poslednjih šest meseci. Bio sam potpuno fokusiran na izveštaj Karoline Zijade. Što nas niste obavestili ko će da bude član svake delegacije?”, upitao je Vučić na sjednici na kojoj se razmatra šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Unmika.

Osmanijeva je dovela na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN žene koje su, kako tvrdi, “silovane” da svjedoče o navodnim srpskim zločinima i predstavila ih kao svoju “delegaciju”.

I ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao da je Osmanijeva nema pravo na delegaciju jer je pozvana u Savjet bezbjednosti kao govornik.

Predsjedavajuća Savjetu bezbjednosti UN i stalna predstavnica Malte pri UN Vaneša Frejzer otvorila je sjednicu o šestomjesečnom izvještaju Unmika o Kosovu i Metohiji, ali je ubrzo uslijedilo njeno kraće odgađanje, jer je, kako je pojasnila, cijela delegacija Prištine zadržana na ulazu zbog UN procedura.

Frejzerova je nakon višeminutne pauze i provjere informacija koje je dobila nalgasila da je riječ o protokolu UN, zbog koji su neki učesnici zadržani na ulazu.